O nouă tentativă de construire a unui cuptor de pâine în stil roman, la Camp Virtus

Cei care au fost prezenţi duminică, 14 mai, la Camp Virtus, de la Sălicea, au avut ocazia să participe, alături de membrii asociaţiei „Virtus Antiqua”, la un atelier de arheologie experimentală, care a vizat construirea unui cuptor de pâine în stil roman. Conform celor declarate de muzeograf dr. Ana-Maria Gruia, cuptorul este „la a doua încercare”, după ce, anii trecuţi, primul cuptor construit s-a dovedit nonviabil.

„Experimentele de acest tip, câteodată inevitabil eşuate, stau, de fapt, la baza reconstituirilor istorice contemporane, prin care istoricii şi pasionaţii încearcă să înţeleagă, efectiv, modul în care anticii realizau şi foloseau diferite obiecte şi instalaţii. Cuptorul de pâine construit acum este realizat din cărămizi de lut uscate la soare şi va fi testat, la rândul său, în cadrul proiectului «Labirint prin Timp», în lunile care urmează” – a declarat, pentru Făclia, secretarul asociaţiei, muzeograf dr. Ana-Maria Gruia.

Întâlnirea de duminică a inclus şi refacerea unei reţete culinare romane la ceaun, aşa numita „supă à la Glanum”, al cărei principal condiment constă din cepe împănate cu cuişoare. Potrivit celor declarate de Ana-Maria Gruia, reţetele romane păstrate sunt destul de vagi, în sensul că dau doar ingredientele, dar nu şi cantităţile acestora şi timpul de preparare.

Asociaţia a organizat, de asemeni, şi un „atelier senzorial”, în care copiii, dar şi adulţii, au încercat să ghicească, după miros, o serie de plante şi modul lor de folosire în antichitate (ingrediente pentru gătit, pentru parfumuri, leacuri, sau ca elemente exotice şi scumpe, rezervate ritualurilor religioase). Nu au lipsit nici antrenamentele şi reparaţiile curente de echipamente, dar nici discuţiile libere legate de modelele alese pentru reconstituiri şi obiectele de patrimoniu care se leagă de acestea, voluntarii primind, ca de fiecare dată, handout-uri pe temele discutate.

Pentru cei care doresc să participe, ca voluntari, la proiectul „Labirint prin Timp”, listele au rămas, încă, deschise. Detalii, pe site-ul Camp Virtus, www.campvirtus.ro.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie