O nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT, la Cluj și în țară

Telefoanele mobile care se vor afla joi, 18 iulie, între orele 10:00 – 12:00, în municipiul Turda, vor primi un mesaj care va conține următorul text: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Turda este prima localitate inclusă în calendarul noii runde de testări ale Sistemului RO-ALERT, care va avea loc în perioada 18-30 iulie, în intervalul orar 09:00 – 12:00, în județul Cluj, astfel: 19 iulie (în intervalul orar 10:00 – 12:00) – Chiuiești, Cășeiu, Câțcău; 22 iulie (intervalul orar 10:00 – 12:00) – Sâncraiu, Călățele, Mănăstireni, Râșca, Mărișel, Căpușu Mare, Gilău, Florești, Săvădisla, Ciurila, Tureni, Feleacu, Petreștii de Jos, Aiton, Săndulești, Ploșcoș, Cojocna, Apahida, Căianu și Jucu; 23 iulie (intervalul orar 09:00 – 12:00) – zona sub forma unui patrulater rezultat prin unirea punctelor de intersecție dintre aria a trei localiăți astfel: (1) Câțcău – Vad – Cășeiu, (2) Mica – Ungurași – Mintiu Gherlii, (3) Bonțida – Palatca – Căianu, (4) Cornești – Dăbâca – Panticeu; 24 iulie (în intervalul orar 09:00 – 12:00) – toate unitățile administrativ teritoriale care se învecinează cu localități din alte județe, iar ulterior unitățile administrativ teritoriale aflate într-un cerc cu raza de 5 km și centrul poziționat astfel încât să nu se intersecteze cu aria în care s-a transmis mesajul de avertizare în prima parte a zilei; 25 iulie (în intervalul orar 10:00-12:00) – toate unitățile administrativ teritoriale de pe întreg teritoriul național; 26 iulie (intervalul orar 09:00 – 12:00) – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Cluj; 29 iulie (intervalul orar 10:00 – 12:00) – localitățile din apropierea punctului de intersecție a județelor Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș; 30 iulie (în intervalul orar 09:00 – 12:00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Cluj și cele aflate în zona de competență.

Conform celor anunțate de ISU „Avram Iancu”, activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa mesajul „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, cetățenilor li se recomandă să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei. Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător, care se află în acele zone. Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile – precizează IGSU.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie