O nouă realizare importantă a rotarienilor gherleni

Sub genericul „Împreună pentru sănătatea  copiilor”, la la Grădiniţa cu program  normal „Arici Pogonici”, de pe strada Mihai Viteazul nr. 20, a avut loc, zilele trecute, inaugurarea sălii de sare pentru copiii preşcolari. Este vorba de un spaţiu de recreere şi helioterapie în mediu cu ioni de sare pentru copii, scopul acestei amenajări fiind menţinerea unei stări de sănătate cât mai bune şi prevenirea afecţiunilor respiratorii la preşcolari.

Această investiţie importantă a foat realizată în cadrul unui parteneriat internaţional între Rotary Club Gherla, District 2241 România şi Republica Moldova, Rotary Club Kozármisleny (Ungaria) şi Rotary Club Dej. Valoarea proiectului este de 4.000 euro.

Festvitatea de inaugurare a fost deschisă de preşedintele în exerciţiu al Clubului Rotary Gherla,  Bikfalvi Mihály, după care au  luat cuvântul consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Csige Sándor, Guvernatorul Districtului 2241, Emilian Sopoian, primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean şi directoarea Grădiniţiei „Arici Pogonici”, Valeria Şimonca. Au fost prezenți viceprimarul municipiului Gherla, Iulia Trif, membrii Clubului Rotary Gherla, cadrele didactice ale unităţii de preşcolari,  numeroşi invitaţi. Cu toţii au vizitat noua sală de sare, rodul unui proiect important, amenajată în incinta unei grădiniţe unde zilnic se desfăşoră activităţi educative specifice programelor preşcolare şi recreative, sub directa supraveghere a personalului didactic din unitate şi la recomandarea uui medic pediatru.

Sarea gemă folosită pentru terapie provine de la Salina Ocna Dej. Amenajarea spaţiului din incinta clădirii din spatele grădiniţei este realizată de un specialist în domeniu, Mircea Câmpean, din Dej. Acolo s-au depozitat nu mai puţin de 16.800 kg sare brută sub formă de bulgări, clădită şi consolidată pe rafturi din lemn de brad, de la pardoseală şi până la tavan. Spațiul a fost amenajat cu sprijinul Primăriei Municipiului Gherla, care a pus la dispoziţia Rotary Club din localitate o suprafaţă de 21,9 mp, întreţinerea şi asigurarea funcţionalităţii amenajării revenind tot administraţiei locale.

La sfârşitul săptămânii trecute, în  salonul mare al modernului restaurant „Mariflor” a avut loc Balul de caritate al Clubului Rotary din Gherla, unde cunoscutul şi apreciatul actor clujean Dorel Vişan a fost primit ca membru de onoare al clubului, domnia sa fiind felicitat de preşedintele în exerciţiu al Clubului Rotary Gherla, Bikfalvi Mihály, şi de Guvernatorul Districtului 2241, Emilian Sopoian. Printre cei prezenţi în sală s-au aflat şi reprezentanţii cluburilor Rotary din Dej, Sighetu Marmaţiei, Năsăud, Borşa (Maramureş), Turda, Târgu Mureş, dar şi prietenii din localităţile Kozármisleny şi Orosháza, din Ungaria, cu care rotarienii gherleni au o bună colaborare. În cadrul balului, preşedintele Clubului Rotary Gherla, Bikfalvi Mihály, a primit din partea Guvernatorului Districtului 2241 cea mai înaltă distincţie, „Paul Harris”, ca apreciere a activităţii desfăşurate în perioada exercitării acestei funcţii. În cadrul evenimentului au evoluat artiştii Operei din Braşov, tenorii Bogdan Mirică şi Mugurel Oancea, tânăra şi talentata interpretă de muzică populară Larisa Gurzău, precum şi tinerii dansatori ai Ansamblului folcloric „Mugurii Mintiului”, condus de soţii Simion şi Sanda Berchi.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie