O nouă întâlnire între conducerea SCJU Cluj și medicii rezidenți

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în parteneriat cu Organizația Tinerilor Medici (OTM) a organizat, la începutul acestei săptămâni, o a doua ediție a evenimentului destinat dialogului cu medicii rezidenți.

La ediția din acest an (prima fiind organizată anul trecut), intitulată „Tinerii medici – responsabilitate și comunicare”, au participat managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Șușca, directorul medical, conf. dr. Adela Golea, și reprezentanți ai Centrului de Cercetare în Psihologia Muncii și Organzațională (Universitatea Babeș-Bolyai), coordonat de prof. dr. Petru Curșeu. Acest Centru a desfășurat, în perioada mai-iulie 2017, un studiu online adresat medicilor rezidenți care își desfășoară activitatea în spital, cercetarea evaluând frecvența sindromului de burnout în rândul rezidenților. Așa cum a reieșit din prezentarea prof. dr. Petru Curșeu, volumul mare de muncă, solicitările emoționale sau exprimarea emoțională superficială duc la epuizare în rândul rezidenților, dar nu și la intenția de schimbare a locului de muncă. Intenția de plecare ori de schimbare în carieră, în schimb, derivă din solicitările cognitive, dublate de volum mare de muncă.

„Pornind de la prezentarea rezultatelor studiului, întâlnirea a continuat cu propuneri ale medicilor rezidenți de a optimiza și, implicit, de a reduce timpul pe care îl acordă unor sarcini consumatoare de timp și efort (redactare de documente, de exemplu), dar care nu generează satisfacție profesională. Mai apoi, medicii tineri și-au expus problemele, legate, în mare măsură, de nivelul de salarizare, de gărzi și de lipsa unui sistem coerent de evaluare a competențelor asociate fiecărui an de rezidențiat” – informează, printr-un comunicat remis presei, SCJU Cluj.

Potrivit aceluiași document, directorul medical al spitalului, conf. dr. Adela Golea, a subliniat importanța dialogului dintre conducere și medicii tineri: „Ne dorim o generație de medici dezvoltați armonios și echilibrat. Premisele pentru o dezvoltare profesională solidă deja există, ținând seama de specialiștii de renume care desfășoară activitate medicală în spital. Managementul, în completare, le poate oferi posibilitatea de a-și dezvolta competențe de comunicare asertivă, de relaționare eficientă (cu pacientul ori cu colegii) și de gestionare emoțională. Profesia de medic este extrem de solicitantă, pentru că implică o responsabilitate foarte mare. Consider că trebuie să înveți, în primul rând, să te îngrijești de integritatea ta emoțională, pentru ca, mai apoi, să acționezi cu chibzuință, pentru a avea grijă de alții” – a spus conf. dr. Adela Golea, citată în comunicat.

Managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Șușca a declarat că o bună parte dintre problemele semnalate anul trecut de rezidenți au fost soluționate, și și-a exprimat speranța ca la ediția de anul viitor a întâlnirii să poată afirma că a găsit soluții pentru problemele ridicate acum, „mai ales că, în urma cercetării echidistante a celor de la Centrul de Cercetare în Psihologia Muncii, există un punct de pornire măsurabil”. „Am preferat să mi se arate realitatea urâtă și incomodă de acum, tocmai ca, luând măsurile adecvate, peste zece de ani realitatea să fie frumoasă, așa cum ne-o dorim cu toții”, a încheiat managerul Petru Șușca.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie