O nouă gamă de sucuri probiotice se lansează la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricile și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lansează luni, 27 noiembrie, o nouă gamă de sucuri probiotice – “BY-PRO GUT”.

Sucurile sunt rezultatul muncii unei echipe de cercetători din cadrul USAMV, Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” (IRGHOF) și Centrului de Cercetare și Inovare Agroalimentară (CENCIRA). Cercetările s-au desfăşurat în perioada 2014 – 2017, în cadrul proiectului Food-Profit – O nouă generaţie de băuturi probiotice funcţionale cu impact asupra sănătăţii gastrointestinale, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

„În ultimele decenii, cererea consumatorilor în domeniul produselor alimentare s-a schimbat considerabil. Consumatorii caută din ce în ce mai mult alimentele funcționale, într-un efort de a-și controla sănătatea și bunăstarea. Sensibilizarea crescândă a relației dintre dietă și sănătate a dus la creșterea cererii de produse alimentare care, pe lângă rolul nutritiv, să susțină sănătatea. Probioticele și prebioticele sunt componente prezente în alimente, sau care pot fi încorporate în alimente şi care, prin interacțiunile cu tractul gastrointestinal, conferă acestora beneficii pentru sănătate” – precizează reprezentanții USAMV.

Potrivit acestora, scopul proiectului Food-Profit a fost „de a dezvolta o nouă generație de băuturi funcționale probiotice, prin utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice microîncapsulate/granulate şi îmbuteliere în recipiente inteligente cu eliberare controlată”. În cadrul acestui proiect, coordonat de USAMV, funcționalitatea băuturilor probiotice a fost testată de IRGHOF, atât pe subiecți sănătoși cât și pe subiecți cu afecțiuni gastrointestinale, iar CENCIRA a dezvoltat două tipuri de băuturi probiotice: BY-PRO GUT cu suc de mere și morcovi și BY-PRO GUT cu suc de struguri negri si sfeclă.

Băuturile probiotice au fost obținute prin valorificarea unor reziduuri din industria alimentară, respectiv coji și pulpă de mere, morcovi, struguri negri și sfeclă, și adăugarea de microcapsule cu bacterii probiotice (Lactobacillus plantarum), pentru a avea efect pozitiv asupra sănătății gastrointestinale.

Evenimentul de lansare va avea loc de la ora 10:30, la Institutul de Științele Vieții „Mihai I al României” din campusul USAMV (Calea Mănăștur nr 3-5).

M. T.

Articole din aceeasi categorie