O nouă experienţă „Erasmus” pentru elevii gherleni

În perioada 2018-2020 elevii şi profesorii Liceului Teoretic „Petru Maior” din municipiul Gherla sunt implicaţi, alături de şcoli din Germania, Turcia, Polonia, Italia şi Bulgaria, într-un parteneriatul şcolar „Erasmus”. Ei au participat la întâlnirile transnaționale din Germania (prima), Turcia (a doua) și cea de a treia, zilele trecute, în Italia, la Palermo.

Aceasta ultimă întâlnire a reunit profesorii și elevii școlilor partenere într-un oraș asupra căruia fenicieni, greci, romani, germani și spanioli și-au lăsat amprenta timp de aproape trei milenii, construind din fragmente de limbă, artă și arhitectură un fascinant cosmopolit oraș mediteranean. E locul ideal pentru o întâlnire de proiect care reunește echipe multiculturale caracterizate de modele diverse de mentalitate, comportamente sau obiceiuri.

Reprezentantii țărilor partenere, printre care şi România, au colaborat pentru realizarea obiectivelor proiectului, realizând că diversitatea poate fi o reală sursă de cunoaștere și experiențe.

Implicarea în activitățile proiectului a reprezentat pentru profesori posibilitatea de a interacționa cu sistemele educaționale ale altor țări europene, de a face schimb de bune practici, de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare și cele sociale prin contact cu reprezentanții școlilor partenere.

Elevii au devenit mai motivați să învețe limbile străine, mai încrezători în forțele proprii, dornici să călătorească sau să studieze în țări europene, mai deschiși și toleranți față de culturi și tradiții diferite, uneori distonante cu cele proprii.

Elevii liceului gherlean au trecut experiența „Erasmus” pe lista celor mai frumoase de până acum. Faptul că în doar câteva zile petrecute în Palermo au  reușit să contacteze  prietenii pentru o viață a însemnat mult pentru tinerii oraşului de pe Someş. Reprezentanţii oraşului transilvan au avut prilejul să afle mai multe amănunte interesante despre cultura Italiei, să înveţe dansuri specifice, să viziteze multe locuri fascinante, să guste delicioasele specialităţi culinare italienești. Cu toţii s-au bucurat că au avut șansa să participe la un proiect care le-a oferit această experiență de neuitat și consideră că fiecare tânăr de vârsta lor merită să aibă măcar o dată o asemenea oportunitate!  Elevii gherleni, iată, au avut acest privilegiu.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie