O nouă descoperire ştiinţifică pentru cercetătorii UBB

O echipă de cadre didactice şi cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai a contribuit la descoperirea unei specii noi de plante în zona Dobrogei.

„Denumirea populară propusă pentru noua specie este Aerel Dobrogean, în timp ce mediul ştiinţific o va cunoaşte sub denumirea Ferula mikraskythiana. Specia este clasificată, conform regulamentului Uniunii Internaţionale a Conservării Naturii (IUCN), ca specie periclitată, singurele exemplare (172) fiind localizate în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni” – se precizează într-un comunicat al UBB remis, vineri, presei.

„Descoperirea unei plante noi este o veste excepţională, mai ales dacă este vorba despre descoperirea unei specii de statură mare, ca planta descrisă recent din Dobrogea de cadre didactice şi cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai, în colaborare cu alţi specialişti.

Epitetul specific mikraskythiana se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia, în română Sciţia Mică”, declară, conform comunicatului, conf. univ. dr. Marko Balint (biolog), prorectorul UBB responsabil cu linia de studii în limba maghiară, extensiile, relaţia cu universităţile maghiare şi asigurarea calităţii.

Potrivit reprezentanţilor universităţii, descoperirea „adaugă o nouă specie de mare valoare patrimoniului natural naţional şi internaţional şi accentuează importanţa deosebită a ariilor naturale protejate din România”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie