O nouă campanie IICCMER pentru descoperirea mormintelor deţinuţilor politici morţi în lagărul de muncă de la Periprava

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), desfăşoară, în perioada 25-30 iulie, o a treia campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava (comuna C. A. Rosetti, jud. Tulcea), în scopul descoperirii şi recuperării rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară ce a funcţionat în apropierea satului.

Primele două campanii de cercetări arheologice s-au desfăşurat în septembrie 2013 şi mai 2015, în Sigla-IICCMERperimetrul actualului cimitir al satului. În acest loc, în perioada 1959-1964 au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă de la Periprava. Amplasamentul acestui cimitir al deţinuţilor a fost stabilit pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare.

La începutul anilor ’50, Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia, devenind, la 1 iulie 1957, o unitate penitenciară de sine stătătoare (Formaţiunea 0830). Potrivit IICCMER, scopul oficial al înfiinţării coloniei a fost construirea unui dig pe o lungime de 16,5 km între localităţile Periprava şi Sfiştofca, pentru a proteja de inundaţii terenurile care urmau să fie defrişate de stuf şi apoi desţelenite, în vederea utilizării lor ca suprafeţe agricole. De asemeni, se avea în vedere şi înălţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de mai mulţi kilometri.

„Începând cu 1959, în zonă au fost aduşi mii de deţinuţi politici, care au devenit majoritari în colonie până în 1964, când au fost aplicate graţierile colective. Scopul nedeclarat şi subînţeles al transferurilor de deţinuţi a fost exploatarea  brutală a muncii acestora şi supunerea lor la un regim cu valenţe de exterminare. Condiţiile nefavorabile din perioada în care unitatea a funcţionat ca formaţiune independentă au dus la decesul a cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun. Conform unor informaţii documentare, precum şi a numeroaselor mărturii provenite de la foşti deţinuţi politici care au fost internaţi pentru anumite perioade de timp în colonia penitenciară de la Periprava, decesele din acest lagăr de muncă forţată au fost cauzate de înfometare, de frigul din sezonul rece, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidente survenite în condiţii de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior. Unii dintre deţinuţi au fost împuşcaţi în diferite împrejurări, mai ales în cursul tentativelor de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile specifice existente în Deltă şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei” – precizează IICCMER, într-un comunicat remis, luni, presei.

Potrivit documentului citat, în campaniile din 2013 şi 2015 au fost depistate şi cercetate 11 morminte. „Toate osemintele defuncţilor au fost extrase şi recuperate, fiind transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea au fost transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, unde se realizează şi testele pentru stabilirea ADN-ului. Informaţiile astfel obţinute se vor constitui într-o bază naţională de date, care va cuprinde treptat toate informaţiile de acest tip ce se vor obţine de la victimele care vor mai fi descoperite şi deshumate pe teritoriul naţional şi a căror identitate este incertă sau nu poate fi stabilită prin alte metode. Scopul acestui efort este ca, printr-o metodologie care este în curs de stabilire, să se facă verificarea ADN-ului obţinut de la rudele şi urmaşii în viaţă ai acestor victime, cu baza naţională de date aflată în curs de constituire. În acest sens, IICCMER a lansat recent un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor decedate în lagărul de la Periprava. Începând din acest an, analizarea genetică a osemintelor va fi preluată de Institutul de Medicină Legală din Iaşi” – precizează IICCMER.

Instiututul a anunţat că, în cursul campaniei de investigaţii arheologice din acest an, se vor continua săpăturile în cimitirul din localitate, în zona unde se cunoaşte că au fost înhumaţi deţinuţii politici, prin deschiderea unor noi secţiuni arheologice. Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare (Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia şi Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud), în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar Teritorial Bucureşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie