O nouă activitate a proiectului ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, de Ziua Mondială a Educației

Vineri, 5 octombrie 2018, de Ziua Mondială a Educației, o nouă activitate a proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se va desfășura la Școala Gimnazială din Iara, urmând a fi implicați toți cei aproape 150 de elevi.

Tot în cadrul aceluiași proiect menit să promoveze tradițiile autentice, elevii Școlii Gimnaziale Sînpaul au participat marți, 2 octombrie, la o „oră deschisă de folclor”, în cadrul căreia cei peste 100 de tineri, alături de profesorii și învățătorii lor, au aflat amănunte despre activitățile compartimentului de educație permanentă și proiectele cultural-educative ale instituției de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, dar și despre obiceiurile și tradițiile clujene. Totodată, aceștia au vizualizat secvențe din proiectele cultural-educative care vizează participarea tinerei generații cu momente tradiționale și au fost părtași la momente de folclor muzical vocal – exemplificare a doinei, a baladei și a cântecului propriu-zis. În același cadru a fost prezentat costumul popular bărbătesc și femeiesc din diferite zone folclorice ale județului Cluj, întâlnirea încheindu-se cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”.

De la debutul anului educațional 2018-2019 proiectul a mai fost prezentat elevilor Școlii cu clasele I-VIII din Gârbău, urmând ca până la finalul anului 2018 să fie prezentat și celor de la școlile din Aghireșu, Huedin, Băișoara, Borșa, Mărișel, Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda și Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca. Proiectul este astfel gândit încât să ajungă în toate centrele de comună din județ, la aproximativ 75 de școli, dar și la unele instituții de învățământ din orașe, întâlnirile fiind programate în sălile festive ale școlilor sau la căminele culturale.

Prin intermediul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, elevii din județul Cluj, alături de profesorii lor, sunt invitați, în Anul Centenar, la cunoașterea, promovarea, protejarea și perpetuarea tradițiilor populare locale. De asemeni, acestora le sunt prezentate costumele populare din lada de zestre a părinților și bunicilor, create și purtate în vatra satului românesc, alături de muzica vocală și instrumentală.

Inițiat în anul 2017 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, proiectul a reunit, în cadrul acțiunilor derulate până acum, direct și interactiv, aproape 3.000 de elevi de la 27 de școli din județ, atât din mediul rural, cât și din cel urban.

Articole din aceeasi categorie