O falsă aplicaţie FaceApp infectează calculatoarele

Infractorii cibernetici au reuşit să creeze o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp şi prin care aceştia infectează dispozitivele cu malware, avertizează specialiştii Kaspersky Lab.


Virusul care intră în dispozitivele utilizatorilor, prin intermediul aplicaţiei false FaceApp, este un modul adware botezat MobiDash. Odată ce aplicaţia este descărcată din surse neoficiale şi instalată, aceasta simulează o eroare şi este eliminată. În realitate, un modul malware din aplicaţie rămâne, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afişând reclame. Specialiştii apreciază că acţiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, în doar câteva zile şi recomandă utilizatorilor să nu descarce aplicaţii din surse neoficiale şi să instaleze soluţii de securitate pe dispozitivele lor.
Conform datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au întâmpinat această problemă numai în ultimele două zile, primele detecţii fiind semnalate în 7 iulie. În urma cercetărilor, au fost identificate aproape 800 de module diferite.
Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri, mai bătrâni sau mai atrăgători, şi care a devenit recent extrem de populară pe reţelele sociale, a făcut obiectul mai multor avertismente în Statele Unite şi Marea Britanie, un senator american cerând chiar o investigaţie a poliţiei în legătură cu „riscurile pentru securitatea naţională şi viaţa privată” pe care le reprezintă utilizarea acestei aplicaţii.
Creată de societatea rusă Wireless Lab, această aplicaţie propusă în versiune gratuită există din 2017, şi a devenit extrem de populară datorită funcţiei de îmbătrânire a chipului. Fotografii cu feţele îmbătrânite ale unor celebrităţi, precum cântăreţul Drake, rapperiţa Cardi B sau campionul NBA Stephen Curry, precum şi ale unor necunoscuţi cu riduri şi părul alb, s-au răspândit cu viteză pe Internet. FaceApp este în prezent cea mai descărcată aplicaţie gratuită de pe Google Play, cu peste 100 de milioane de utilizatori.

Articole din aceeasi categorie