O echipă de cercetători americani a reuşit să menţină în viaţă creierele unor porci decapitaţi

O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii a anunţat că a reuşit să menţină în viaţă, timp de 36 de ore, celule cerebrale ale unor porci decapitaţi, recunoscând în acelaşi timp problemele de ordin etic ridicate de această tehnică, conform revistei americane MIT Technology Review, transmite AFP.

Echipa coordonată de neurologul Nenad Sestan, de la Universitatea americană Yale, a desfăşurat experimente pe mai mult de 100 de creiere de porc, obţinute de la un abator, conform articolului publicat de revista MIT Technology Review în cursul acestei săptămâni.

Cercetătorii de la Yale au anunţat că au reuşit să restabilească circulaţia sanguină în creierele de porc. Ei au reuşit să alimenteze creierele cu oxigen printr-un sistem de pompe prin care circula sânge artificial, menţinut la temperatura normală a organismului de porc.

Datorită acestui sistem, denumit BrainEx, miliardele de celule care alcătuiesc creierul unui porc au fost menţinute în stare bună de sănătate şi capabile de activitate normală, conform lui Nenad Sestan.

Dorind să răspundă numeroaselor întrebări cu privire la natura etică a acestor experimente, cercetătorii au ţinut să precizeze că nimic nu demonstrează că aceste creiere şi-ar fi menţinut o formă de conştiinţă.

Reuşita acestor experimente va permite un progres important în ceea ce priveşte restabilirea microcirculaţiei cerebrale – adică a alimentării cu oxigen a creierului, promiţând noi terapii în anumite tipuri de afecţiuni oncologice şi pentru pacienţii care suferă de maladia Alzheimer.

În pofida acestor progrese, întrebările de natură morală persistă: Ce se întâmplă dacă, odată încercată pe creierul uman, această tehnologie va permite păstrarea identităţii şi a amintirilor unor persoane declarate decedate din punct de vedere clinic? Aceste persoane vor continua să aibă aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi oameni?

Într-un mesaj publicat în revista Nature, 17 oameni de ştiinţă, printre care şi Nenad Sestan, solicită reglementări specifice pentru a putea continua aceste experimente şi pe creiere umane.

Articole din aceeasi categorie