O echipă a Salvamont Cluj a participat la salvarea unui grup de turişti surprinşi de avalanşă

O echipă de salvatori montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj a participat în weekendul recent încheiat, alături de salvamontişti din judeţele Sibiu şi Argeş, la o acţiune de salvare a două persoane surprinse de o avalanşă în munţii Făgăraş, în zona cotei 2000 – Transfăgărăşan.

Cei doi turişti, care făceau parte dintr-un grup mai mare, de 13 persoane, au fost luaţi de avalanşă şi transportaţi circa 200 de metri în aval. Imediat după apelarea serviciului de urgenţă 112, salvamontiştii clujeni, sibieni şi argeşeni aflaţi în zonă au intervenit în regim de maximă urgenţă pentru limitarea efectelor acestei avalanşe, respectiv pentru ajutorarea victimelor. Astfel, una dintre persoane surprinsă de avalanşă a suferit leziuni multiple, aceasta fiind transportată la spital cu un elicopter S.M.U.R.D. Cealaltă persoană a fost coborâtă la o cabană din zonă, fiind transportată ulterior cu ambulanţa. În ceea ce priveşte restul grupului, care era adăpostit sub o copertină, acesta a fost evacuat în siguranţă după apusul soarelui, cu ajutorul echipelor Salvamont.

Având în vedere vremea din această perioadă care favorizează declanşarea de avalanşe în zonele montane înalte, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj îi îndeamnă pe toţi cei care practică sporturi de iarnă, dar şi pe cei împătimiţi de drumeţii montane, să folosească echipament specific sezonului de iarnă care include şi echipamentul de salvare din avalanşă, să se asigure că în grup se află minim o persoană cu experienţă sau să apeleze la ghizii montani, respectiv să anunţe traseul pe care doresc să-l parcurgă la Serviciul Salvamont din zonă.

Articole din aceeasi categorie