O demisie care nu înseamnă nimic

Anunţul făcut săptămâna trecută de fostul lider PSD, Victor Ponta, cum că demisionează din PSD nu a făcut deloc valuri în mass-media, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple. Normal, o astfel de veste trebuia să genereze îndelungi comentarii şi discuţii pe marginea viitorului politic al fostului premier al României şi a efectelor demisiei asupra PSD. Cu mici excepţii – ceva discuţii pe la unele televiziuni şi câteva opinii prin presa online – gestul lui Ponta nu a schimbat agenda presei din România. Acest lucru se explică fie prin faptul că Victor Ponta nu a fost luat în serios de opinia publică, fie că demersul său a fost eclipsat de publicarea motivării deciziei prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că prin ancheta DNA privind OUG 13 a fost perturbată activitatea Guvernului, document care a încins dezbaterile la sfârşitul săptămânii trecute.
Dacă analizăm cu atenţie declaraţiile făcute de Ponta pe tema aşa-zisei demisii din partidul pe care l-a condus şi care l-a propulsat în fruntea Executivului, tindem să credem că Ponta nu a fost luat în serios. Ce ne spunea Ponta: ‘’Dacă deranjez, că am văzut că deranjez, de astăzi o să-i trimit domnului Dragnea – ştiţi că eu nu vreau să mă dea nimeni afară din partid – îi trimit demisia mea în alb şi când îl supăr foarte tare o introduce şi a scăpat de mine. Dar să tac din gură n-o să tac, nu pot la vârsta asta să mai tac din gură pe lucruri pe care le-am văzut, pe care le ştiu şi pe care le văd cu îngrijorare”. Păi cum vine asta, demisia în alb? Din punct de vedere legal nu există aşa ceva, iar Victor Ponta ştie foarte bine acest lucru deoarece, vorba aia, a lucrat cu legile pe vremea când era procuror, ba chiar şi când a fost avocat.
O altă şopârlă aruncată de Ponta în declaraţia sa e că demisia va produce efecte când “o introduce” Dragnea. Teoretic nici acest lucru nu se poate, deoarece demisia este un act de voinţă unilateral, neavând nevoie de aprobarea nimănui. Concret, notifici organizaţia din care faci parte cum că vrei s-o părăseşti şi se produc imediat efecte.
După cum a pus însă Ponta problema, se pare că e departe de a pleca din PSD. Spun asta pentru că Ponta, cu rucsacul plin de încărcătura explozivă a dosarelor sale penale, nu ar avea vreo şansă de reuşită într-un proiect politic nou sau în cadrul unuia dintre actualele partide. Dacă facem o incursiune în istoria postdecembristă, vedem că pe scena politică au existat numeroşi lideri de partide şi partiduleţe care, la un moment dat, din ambiţia de a-şi arăta muşchii, au sfârşit prost. Theodor Stolojan, Theodor Meleşcanu, Petre Roman şi Mircea Geoană sunt unii dintre ei, iar dacă Ponta ţine şi el să-şi arate ambiţiile, ar putea avea aceeaşi soartă.
Mai degrabă, fostul premier a încercat un excericţiu prin care să iasă din conul de umbră în care se află de când nu mai e la frâiele PSD. Din păcate pentru el, nu i-a prea ieşit. A reuşit în schimb să ne amintească de momentul din august 2010 din cadrul unei şedinţe de Birou Permanent, când preşedintele de onoare Ion Iliescu a luat cuvântul şi i s-a adresat, pe un ton aspru, lui Victor Ponta: “Încetează să te comporţi ca un cârlan tânăr, fără minte!”.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie