O delegaţie formată din 40 de membri ai Parlamentului European vine la Cluj-Napoca

A început o nouă seiune a Parlamentului European, după vacanţa de vară a eurodeputaţilor. Săptămâna aceasta şi săptămâna care urmează sunt dedicate reuniunii grupurilor parlamentare şi comisiilor de specialitate, urmând ca în 11 septembrie să aibă loc sesiunea plenară la Strasbourg. În acest context, ziarul Făclia a încerca să afle cum s-au pregătit europarlamentarii clujeni Daniel Buda şi Norica Nicolai.

Eurodeputatul Daniel Buda spune că şi în această sesiune parlamentară va acţiona ca problemele din România să nu rămână fără ecou la nivelul Parlamentului European. ‘’Am adresat până în acest moment trei întrebări Comisiei Europene cu privire la îngrădirea drepturilor turiştilor români care au fost blocaţi pe aeroportul din Lisabona, blocarea inexplicabilă a pieţei israeliene de ovine şi bovine româneşti, precum şi situaţia cheltuielile din România aferente educaţiei care sunt extrem de reduse în raport cu cele din statele europene. De asemenea, am fost desemnat din partea Grupului PPE raportor pentru aviz al proiectului privind „Adaptarea la articolele 290 şi 291 din Tratatul privind funcţionarea UE a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control”. În şedinţa din data de 30 august a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a PE a fost adoptat acest proiect de aviz. În contextul alinierii actelor juridice ca urmare a adoptării Tratatului de la Lisabona, am subliniat faptul că este deosebit de important să se alinieze domeniile de politică acoperite de Politica Agricolă Comună şi care nu au fost adoptate în temeiul procedurii de codecizie. Nu în ultimul rând, există o serie de rapoarte din propria iniţiativă la nivelul Comisiilor AGRI, JURI, REGI, al căror membru sunt, care se vor vota în luna septembrie. Am contribuit la aceste rapoarte prin intermediul amendamentelor pe care le-am înaintat şi care vor fi votate în cursul reuniunilor din această lună. Daniel Buda a mai arătat că toate campaniile publice pe care le-a iniţiat în sesiunea anterioară vor fi continuate şi în actuala perioadă.

Europarlamentarul a dezvăluit că, în perioada 18-20 septembrie, o delegaţie a Comisiei de Dezvoltare Regională în Cluj-Napoca va efectua a vizită la Cluj-Napoca pentru a se documenta, printre altele, pe tema absorbţiei fondurilor europene. “Vor fi 40 de persoane, membrii ai Parlamentului European, funcţionari publici, dar şi alţi reprezentanţi ai acestei Comisii. Programul este unul foarte încărcat şi va include o serie de vizite la centre de cercetare, obiective turistice, dar şi la alte proiecte realizate pe fonduri europene. De asemenea, vor avea loc schimburi de opinii între reprezentanţii Comisiei REGI şi autorităţile publice locale şi centrale, dar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. Discuţiile se vor axa pe subiecte ce ţin de legislaţia europeană şi cea naţională, de schimbările ce ar fi dezirabile pentru alinierea la standardele europene. Va exista şi un schimb de opinii cu referire la problema absorbţiei fondurilor europene, rezultatele acestor discuţii fiind diseminate ulterior pentru a încuraja accesarea fondurilor europene”’, a precizat Daniel Buda.

La rândul său, europarlamentarul Norica Nicolai a menţionat că se va concentra pe activitatea comisiei din care face parte, respectiv Comisia pentru pescuit din legislativul comunitar.

„În materie de pescuit, urmează să încep raportul cu privire la pescuitul recreativ în Europa, care e primul raport din domeniu şi, probabil, vor fi nişte reglementări. Raportul cu privire la pescuitul recreativ urmăreşte să creeze bazele unei reglementări europene cu privire la uniformizarea normelor din acest domeniu la nivelul UE, pentru că statele membre au reglementări diferite: tipurile de unelte, conduita pescarilor, perioadele de pescuit, instituţiile care reglementează domeniul… Toate astea vor trebui să fie uniforme în toată Uniunea”, a punctat vicepreşedintele grupului ALDE din PE.

În continuare, Norica Nicolai a dat asigurări că va continua să lucreze la acordurile de parteneriat şi cooperare dintre Uniunea Europeană şi Azerbaidjan, pe de o parte, precum şi dintre UE şi Coreea de Sud.

C. P.

Articole din aceeasi categorie