O carte pe săptămână

Mafia de ieri, de azi…Un scriitor curajos: Florina Bereschi

Noi creatorii, de fapt, nu alegem. Ne este dat. Numește-l Dumnezeu sau Energie sau Univers, dar asta ne dă-să facem din nimic, imagini, emoții, viață”. Și Florina Bereschi construiește cu abilitatea specifică scriitorului experimentat, o intrigă credibilă, în sânul celei mai de temut organizații, Mafia.

Am căutat scriitori români cu aplecare și materializări pe această temă a Mafiei, de ieri sau din zilele noastre este mai puțin important. Este Mafia, pur și simplu. ”Noi ucidem ca să dăm o lecție” se regăsește în romanul Cu drag, Mafia al Florinei Bereschi, scriitoare și talentată, și curajoasă prin temă și mod de abordare. Astfel, Cu drag, Mafia, cu acțiunea plasată în anii ‘20, se alătură multor altor titluri ce au în atenție crima organizată, consumul și traficul de droguri, jocurile de noroc, prostituția, imobiliarele, evaziunea fiscală.

Florina Bereschi se oprește asupra fenomenului, reiau ideea, cu mult, mult curaj. Vioiciunea fizică, spirituală și cea intelectuală se regăsesc în fiecare pagină în parte de-a lungul celor șapte capitole, o cursivitatea narativă care captivează, mai mult chiar, care obligă la o lectură atentă, având parte de înlănțuiri cursive și succesive de evenimente, personaje mai mult sau mai puțin exotice (Don Miguel Barova, Crista, Venezzio (”o esență așa mică să fie respectată de cartele întregi, mai ales în Sicilia”), Don Manduvio, Sophie-Ann, Richardson (american ”spălat în multe păcate”), Don Ciccio, Greco, Prince, Nicola, Alberto, Valentina, Martha, Carlos, Javier sau Luis, …), un univers uman prins în hățișuri și combinații oneroase. Locurile alese sunt cunoscute pentru activitatea infracțională a Mafiei, numind Massachusets, Boston, Palermo, Madridul, Trapani, portul Hamilton, Sicilia, Granada…

Se pun la cale afaceri, crime, confiscări de mărfuri, atacuri concertate asupra depozitelor , o posibilă iubire, acțiuni trepidante, fapte reale, desfășurări dramatice cu impact asupra unor destine colective sau individuale.

Chiar dacă suntem familiarizați, lumea propusă de Florina Bereschi interesează, romanul se citește ușor, certificând un scriitor de real talent.

Am citit și romanul de debut, ”Moștenirea”, îmi porpun să mă opresc și asupra recentului ”One of Us”, primul volum din seria ”Beyond Worlds”, scris în limba engleză-un alt act curajos, îndrăzneț, un risc asumat, câștigător însă-, am citit și cele scrise și publicate în site-ul personal, mă refer la ”Mitul scriitorului singuratic”, la ”Cconstrucția Romanticului”, ”Eroziunea tipologiilor, pierderea modelelor sociale” sau ”Când scriitorul întâlnește iubirea”, pe care vi le recomand, pe care le aștept într-un volum aparte.

Iată cum, din ”nimic”, ca să o citez, Florina Bereschi oferă cu generozitate, imagini, emoții, viață trăită la maximum”.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut