O carte binevenită și necesară în actualul context internațional

O carte dedicată negocierilor internaționale a fost publicată de universitarul clujean Melania Gabriela Ciot, fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Volumul „Negocieri Internaționale încearcă să contureze cele mai importante elemente din acest domeniu extrem de importate, mai ales în acestă perioadă în care lucrurile se precipită tot mai mult pe plan mondial. Cartea adună, totodată, experiența Melaniei Gabriela Ciot în domeniul afacerilor externe, oferind o privire modernă asupra acestui instrument al diplomației.

Lucrarea nu este doar un manual adresat studenților sau masteranzilor dar și un ghid pentru experții care lucrează în domeniul relațiilor internaționale, precum și pentru antreprenori. Abordarea metodică și sistematică, studiile de caz și analizele unor cazuri de negociere dovedesc ca universitarul clujean și-a propus să ofere atât studenților cât și experților o carte de referință în acest domeniu.

Cartea este structurată în patru părți, pornind de la definirea negocierii, la conturarea unor elemente importante ale procesului de negociere și etapelor acestuia, la descrierea formelor și tipurilor de negociere, până la includerea perspectivei psihologice, prin prezentarea rolului factorilor umani, încheind cu câteva aspecte interculturale în negocieri (parte ce va fi dezvoltată mai complex în viitoarele apariții editoriale).

În prima parte, autorul explică ce este negocierea internațională și ce se poate negocia, arătând că teoria jocurilor și a deciziei consideră negocierea drept un puzzle care trebuie rezolvat. Universitarul clujean ține să prezinte și lucrurile carte nu se pot negocia. Este vorba de suveranitate, mândria națională, drepturile omului și statutul social.

În capitolul „Putere și negociere” sunt prezentate strategiile și tacticile folosite în acest proces. Autoarea spune că pe parcursul unei negocieri e important să se țină cont de formele de negociere, precizând că împreună cu talentul și capacitățile negociatorului vor aduce valoare adăugată în obținerea rezultatului dorit.

Într-un alt capitol este evidențiat rolul factorului uman în procesul de negociere și totodată elementele psihologice care influențează decisiv acest proces. Sunt surprinse astfel, conduita, capacitățile negociatorului, empatia și credibilitatea. „Abordarea potrivită este căutarea unei soluții bazate pe principii, nu pe presiune. Accentul trebuie să cadă pe meritele problemei, nu pe puterea părților. Este bine să fiți deschiși la motive și închiși la amenințări”, subliniază universitarul clujean. Ultima parte a volumului este dedicată negocierilor interculturale. În opinia expertului clujean în negocieri, cultura ne ajută să interpretăm și să structurăm informațiile care ajung la noi, definind regulile interacțiunii și, totodată, oferind comportamentului nostru și al celorlați. „Rolul factorilor culturali în procesul de negociere este de necontestat. Indiferent că este vorba de o negociere politico-diplomatică sau de afaceri, elemente culturale, influențează rezultatul și eficiența unei negocieri. .

Lucrarea profesorului din cadrul Fcaultății de Studii Europene a UBB poate fi un instrument perfect de a înțelege rolul pe care-l au negocierile în rezolvarea problemelor ce apar pe plan internațional, mai ales cum când securitatea Europei și nu numai este în pericol.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut