Comuna Bonțida în plin sezon estival

Vestită mai ales pentru Castelul Bánffy, supranumit Versailles-ul Transilvaniei, mărturie  plină de mistere a măreției familiei respective, Bonțida atrage ca un magnet drumeți din toate colțurile lumii. Mai ales în perioada verii, localitatea de pe Valea Someșului Mic este  vizitată de grupuri de turiști din țară și străinătate.

După criza datorată pandemiei, în acest an pitoreasca așezare cunoaște din nou febra vacanței. Nu este deloc de neglijat numărul monumentelor istorice cu care comuna se mândrește, sunt adevărate valori arhitectonice, care se bucură de popularitate și apreciere atât în rândul specialiștilor, cât și al oaspeților. Amintim în acest sens: Castelul Bánffy, Biserica Reformată construită în secolul al XII-lea, Biserica Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă „Sfântul Ilie Testiveanul” din cartierul Șator, Biserica Ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din satul Tăușeni, Casa Memorială și Ansamblul  Monumental de la Tăușeni, Castelul Bánffy de la Răscruci, Fundația Culturală „Kallós Zoltán” sau conacul   „Dujardin”, construit în secolul al VIII-lea, în stil baroc. Desigur, mai sunt și alte valori arhitectonice, dar acestea sunt cele mai importante

Prin  grija primarului Emil Cârhaț, în ultimii ani au apărut mai multe ghiduri și pliante referitoare la lista monumentelor istorice de pe raza comunei, popularizarea acestora aflându-se permanent pe agenda de lucru a edililor. O altă inițiativă a administrației locale a fost amenajarea unor indicatoare la intrarea în Bonțida, care introduc vizitatorii în peisajul turistic, urarea Bun venit în comună apărând pe un imens panou în mai multe limbi de circulație internațională. Un gest frumos din partea gazdelor, care în centrul localității au expus și o hartă uriașă cu monumentele istorice din zonă. Turiștii  care în aceste zile de vară circulă pe acest traseu se orientează în condiții bune și în timp record. La dispoziția  lor se află și Centrul de Informare Turistică Bonțida, din vecinătatea Căminului Cultural, unde se găsesc broșuri și pliante referitoare la documentarea comunei.

La Răscruci, prin grija Consiliului Județean Cluj, la Castelul Bánffy se află în plină derulare lucrările de reabilitare a frumoasei clădiri, împrejurimile locației devenind un adevărat șantier. Valoarea clădirii e sporită și de faptul că o mare parte din  amenajările interioare și câteva piese de mobilier (dar și o imensă sobă de teracotă deosebit de frumoasă) s-au păstrat până în zilele noastre.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut