Numărul mic de donatori de organe periclitează activitatea de transplant

Numărul donatorilor pentru transplantul de rinichi a scăzut la jumătate în urma scandalului din anul trecut dintre fostul ministrul al sănătăţii, Vlad Voiculescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat pentru Făclia Dan Luscalov, coordonatorul regional de transplant.

Medicul clujean a precizat că nu sunt probleme legate de activitatea de transplant din cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, cu excepţia faptului că numărul de operaţii de transplant s-a redus la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut. Luscalov a precizat că reducerea numărului de operaţii de transplant a apărut începând cu luna noiembrie anul trecut şi se datorează scăderii considerabile a donatorilor. Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj este cel mai mare centru de transplant renal din ţară, cu o medie anuală de 140 de operaţii de acest gen.

Pe lângă criza de donatori, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj trece printr-o criză financiară extrem de gravă.

Actualul manager interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a dezvăluit recent că instituţia pe care o conduce a acumulat datorii începând cu 2013, acestea crescând progresiv, iar cauzele sunt multiple.

“ICUTR este într-o situaţie financiară gravă, cu datorii, cu demararea unor proceduri de executare silită din partea furnizorilor. Aceşti furnizori pot începe în instanţă proceduri de executare silită, ceea ce poate duce la imposibilitatea de a plăti salariile, utilităţile, nu vom putea asigura activitatea medicală, iar conturile din Trezorie vor fi poprite. Dacă nu se intervine rapid şi datoriile vor creşte de la lună la lună, ajungem într-o situaţie fără ieşire, iar sănătatea populaţiei ar fi grav afectată. Încercă să ajungem la linia de plutire, dar avem nevoie de sprijinul autorităţilor locale şi centrale, a Ministerului Sănătăţii”, a spus Moga. În cursul zilei de miercuri, conducerea ICUTR Cluj a anunţat că va organiza o conferinţă de presă însă ulterior a revenit asupra acestui demers, fără să dea vreo explicaţie.

C.P.

Articole din aceeasi categorie