Nucile susţin sănătatea microflorei intestinale

Includerea nucilor în alimentaţie poate contribui la modificarea structurii microflorei intestinale, ceea ce sugerează o nouă modalitate prin care aceste fructe cu coajă lemnoasă pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii, informează MedicalXPress, citând concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite, scrie AGERPRES.

”Nucile au fost numite «superalimente» datorită faptului că sunt bogate în acizi graşi omega-3, acid alfa-linoleic şi fibre şi pentru că deţin una dintre cele mai importante concentraţii de antioxidanţi”, notează doctor Lauri Byerley, profesor asociat în cadrul catedrei de fiziologie de la Facultatea de Medicină New Orleans, Louisiana, cea care a condus cercetarea. ”Schimbările benefice asupra microflorei intestinale ar putea fi un beneficiu suplimentar al nucilor”, a adăugat aceasta.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a experimentat pe două grupuri de şoareci, unul dintre acestea primind nuci în cadrul dietei. Apoi, au fost măsurate tipurile şi numărul de bacterii intestinale sănătoase din zona inferioară a colonului şi au fost comparate rezultatele obţinute. Astfel, cercetătorii au descoperit că, în cazul şoarecilor care au primit nuci, numărul şi tipurile de bacterii suferiseră modificări, acest lucru fiind observat şi în ceea ce priveşte capacitatea operaţională a acestora.

În urma consumului de nuci de către şoarecii de laborator, cercetătorii au raportat o creştere semnificativă a numărului de bacterii benefice, precum Lactobacillus. ”Am descoperit că prezenţa nucilor în dietă a crescut diversitatea bacteriilor prezente în intestine”, a subliniat Byerley. Aceasta a menţionat că unele cercetări ”au asociat diversitatea redusă a bacteriilor (din intestine – n.r.) cu obezitatea şi alte afecţiuni, precum boala inflamatorie intestinală”. ”Nucile au contribuit la creşterea efectivelor mai multor bacterii, precum Lactobacillus, asociată în mod obişnuit cu probioticele, ceea ce sugerează că nucile pot acţiona ca un prebiotic”, a explicat cercetătoarea.

Prebioticele sunt ingrediente alimentare care promovează în mod selectiv numărul şi activitatea bacteriilor benefice.

Consumul de nuci a fost asociat anterior cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, încetinirea ritmului de dezvoltare a tumorilor la animale şi cu îmbunătăţirea sănătăţii creierului.

Articole din aceeasi categorie