Nu s-a mai întâmplat așa ceva în istoria cupelor europene

  • Au inventat fotbalul ca să ajungă aici/ Pentru a zecea oară în istoria competiției, finala opune două echipe din aceeași țară, respectiv pentru a doua oară când acestea reprezintă Anglia. Pentru Unai Emery, antrenorul celor de la Arsenal, finala de la Baku este a patra în Europa League. Chelsea a pierdut în acest sezon finala Cupei Ligii Angliei după penalty-uri, dar s-a calificat în finala Europa League în urma aceluiași procedeu.

 

Criticat dur după ce a îndrăznit să-și înfrunte antrenorul în prelungirile finalei Cupei Ligii Angliei dintre Chelsea Londra și Manchester City, refuzând să iasă de pe teren, portarul spaniol Kepa Arrizabalaga a intrat defnitiv în inimile fanilor de pe „Stamford Bridge”, după ce a fost eroul echipei londoneze în manșa secundă a semifinalei cu Eintracht Frankfurt din Europa League, bascul fiind decisiv la loteria penalty-urilor și principalul „vinovat” pentru calificarea englezilor în finala competiției, pe care aceștia au câștigat-o în 2013 în dauna portughezilor de la Benfica Lisabona. O propoziție, trebuie să recunosc, proustiană, și pe care n-am intenționat s-o fragmentez, așa cum Ovidiu Hațegan a fragmentat, la modul enervant, meciul de pe „Stamford Bridge”, fluierând orice mângâiere, de parcă am asistat la o partidă de baschet. Așadar, episodul din finala Cupei Ligii Angliei a fost șters cu buretele, iar Arrizabalaga „revopsit” cu o ploaie de epitete pentru prestația cu germanii, lăudată de toată presa de specialitate. Blindat de elogii, goal-kepper-ului basc i-a crescut binișor cota, iar acum figurează în top 10 cei mai scumpi portari din lume. Chelsea va juca finala Europa League împotriva rivalilor de la Arsenal, care anul trecut s-au oprit în semifinale tot după o dublă cu o reprezentantă a Spaniei, recte Atletico Madrid. Valencia a început bine returul de pe „Mestalla”, a marcat devreme, în minutul 11, printr-un fost câștigător al competiției pe vremea când evolua la Sevilla, francezul Kevin Gameiro. Dar „tunarii” au răspuns prompt și au restabilit egalitatea în minutul 17, prin Aubameyang. Gabonezul a reușit hat-trick-ul într-o seară magică pentru formația de pe „Emirates”, care s-a impus cu 4-2 și s-a calificat într-o nouă finală de cupă europeană după o pauză de 13 ani. Sunt șanse ca Unai Emery să reușească după numai un sezon ceea ce nu a fost la îndemâna lui Arsene Wenger în 20 de ani.

 

Engleza – limba oficială a cupelor europene în acest sezon

Așadar, ca să satisfacem dorința cititorului, ce nu s-a mai întâmplat la acest nivel și de ce acest sezon al cupelor europene nu este numai special, dar și marchează o premieră? Este pentru prima dată când ambele finale opune echipe din aceeați țară, în acest caz Anglia. Spaniolii au avut trei echipe în cele două finale în sezoanele 2013/2014 și 2015/2016. Puțin a lipsit ca Spania să reușească această premieră în 2016, dar Liverpool a eliminat Villarreal în semifinalele Europa League, după ce „cormoranii” au pierdut prima manșă cu 0-1. Indiferent cine câștigă finala de la Baku, care se va juca pe 29 mai, Anglia își trece în palmares al nouălea trofeu în Europa League și egalează Italia din acest punct de vedere, apropiindu-se la două trofee de recordul Spaniei.

 

 

 

Finalele Europa League între echipe din aceeași țară

1972: Tottenham Hotspur – Wolverhampton

1980: Eintracht Frankfurt – Borussia Monchengladbach

1990: Juventus Torino – AC Fiorentina

1991: Internazionale Milano – AS Roma

1995: AC Parma – Juventus Torino

1998: Internazionale Milano – SS Lazio Roma

2007: FC Sevilla – Espanyol Barcelona

2011: FC Porto – Sporting Braga

2012: Atletico Madrid – Athletic Bilbao

2019: Arsenal Londra – Chelsea Londra

 

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie