Nu ne pasă?

Şi tineri, şi mai puţin tineri, oameni cu bogată experienţă, dar şi experţi în viaţa social-politică a Republicii Moldova s-au exprimat în editorialele ziarului nostru despre acest colţ de lume care, oricum am suci-o, şi oricât am învârti-o e, fără îndoială, pământ românesc. Nu mi s-a părut însă deloc ieşit din comun faptul că redacţia a primit semnale cum că unii dintre compatrioţi detestă materialele care spun că peticul de peste Prut e pământ din pământul Patriei Noastre. Ba unii ne cer, cu insistenţă, aş zice, să nu mai scriem despre aceste lucruri. Aşa, fără nici o motivaţie…

Şi acum 100 de ani s-a întâmplat la fel. Se vedea cu ochiul liber că Ţara, împărţită în trei zone distincte, era sistematic jefuită de călăi, că bunurile agricole şi industriale plecau spre Germania, Austro-Ungaria sau Bulgaria, ducând la sapă de lemn populaţia. Dezvăluirile din rapoartele feldmareşalului August von Mackenzen, şeful militar al celor trei zone de ocupaţie şi administratorul militar , generalul Tulff von Tschepe arată că jaful a fost şi mai mare decât s-a crezut. Producţia industrială, cea agricolă, materiile prime precum oţelul, cuprul, alama, fierul, cositorul şi bronzul luau drumul ţărilor Puterilor Centrale. Dar, semnalează ziarele vremii şi cele câteva cărţi pe subiect, apărute în timpul Marelui Rapt, vorbesc despre tot felul de cozi de topor care, nu numai că aprobau furtul, dar chiar puneau umărul pentru ca alţii să trăiască bine, iar ai noştri să moară de foame. Câteva numere din New York Sun povestesc despre aceste grozăvii!
Acum, istoria se repetă.
Doară că acum ruşii conduc dezmăţul. 56 la sută din populaţia aşa-zisei Republici Moldova ar părăsi imediat teritoriul: din cauza sărăciei, a preţurilor exagerate, şomajului… Dar nouă nu ne pasă! Barometrul Opiniei Publice, prezentat la TV8 spune că jumătate din respondenţi au spus că veniturile nu le ajung de la un salar la altul. Dar nouă ne pasă de foametea din Congo! Mai bine de jumătate dintre cetăţenii R.Moldova ar opta pentru UE, în defavoarea CSI şi Uniunea lor Vamală, unde s-ar înscrie doar 24 la sută din populaţie. Or nouă ne pasă de ce fitile bagă americanii în Israel şi Palestina. Pământul strămoşesc al R.Moldova urmează să fie vârât cu forţa în Uniunea Economică Eurasia, să stea alături de „fraţii lor” din Kazahstan, Armenia, Belarus şi Rusia, cu perspective tot atât de clare şi pentru Kârgâstan, Mongolia, Tadjikistan. Dar nouă ne pasă de cât de decoltată umblă Zeta-Jones şi cu cine şi-o trage Meghan Markle. Igor Dodon spune că invitarea R. Moldova ca observatori în UEE ”ie un momient istoric”, iar Putin „speră ca R.Moldova să participe activ la activităţile Uniunii Economice Eurasia. Dar nouă sau. mă rog, unora dintre noi, ne pasă de cât de benignă a fost operaţia de rinichi a primei doamne din SUA!
Am o propunere pentru cei care ne-au huiduit ori de câte ori am scris (de bine sau de rău) de R. Moldova: să pună pe picior de egalitate foametea de dincolo de Prut cu ravagiile lipsei alimentare din Africa; să le pese tot atât de mult de acţiunile îndreptate împotriva unei mari părţi din populaţia românească, ca şi moartea a câţiva descreieraţi care se împuşcă prin America; să dea tot atâta importanţă alegerilor de primari din Chişinău, ca şi celor din Londra. Fie şi pentru că suntem vecini apropiaţi.
Dacă nu chiar fraţi!
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie