Noul corp de clădire al BCU, abandonat din lipsă de finanţare

Ziarul Făclia continuă să prezinte clădirile unor importante instituţii clujene care aşteaptă de mai mulţi ani să fie finalizate însă din lipsa finanţării investiţiile au rămas blocate. În ediţia de joi şi vineri aţi putut afla care este situaţia noului sediul al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din Cluj-Napoca, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi despre noul sediu al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară de pe strada Alexandru Vaida Voevod nr 53. De data aceasta vă prezentăm un alt proiect important care aşteaptă să fie finalizat dar care, din nefericire, a rămas blocat din cauza subfinanţării. Este vorba de noul corp de depozit cu acces liber la raft al Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ din Cluj de pe strada Clinicilor.
Demersurile pentru construirea unui nou corp de clădire care să asigure spaţii pentru depozitele de carte ale Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ au început în urmă cu 15 ani. Reprezentanţii instituţiei au argumentat necesitatea realizării unei astfel de investiţii prin faptul că odată la 50 de ani orice bibliotecă se reînoieşte doarece spaţiile de depozitare nu mai fac faţă numărului mare de volume care intră anual. În cazul Bibliotecii Centrale ‘’Lucian Blaga’’, clădirea veche a fost dată în folosinţă în 1910 iar în 1961 s-a construit un nou depozit. Cum în ultimii ani s-a ajuns să intre în bibliotecă, în medie, de 50.000 de volume anual, s-a decis să să construiască un nou depozit. Proiectul a fost scos la concurs în 2012, valoarea investiţiei fiind estimată la 28 de milioane de lei. Noua clădire ar urma să aibă opt niveluri, primele două fiind destinate locurilor de parcare. Prof. univ. dr. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ spune că proiectul a fost inclus pe lista de investiţii a Ministerului Educaţiei Naţionale abia în anul 2016 însă sumele alocate au fost foarte mici. Astfel în 2016 au fost alocaţi 2,2 milioane de lei iar în 2017 s-au virat 2,1 milioane de lei. Pentru acest an s-au alocat 800.000 lei, suma cu care, spune Valentin Orga nu se pot continua lucrările. Asta face ca la ora actuală proiectul să fie blocat iar şanse să fie realizat în termenul prevăzut, adică până în 15.12. 2019 sunt foarte mici.
Directorul BCU afirmă că anul trecut a fost în audienţă la ministrul Educaţiei pentru a-i explica importanţa susţinerii acestui proiect. ‘’Ar fi foarte important să ridicăm noul corp până în 2019 deoarece este anul în care Clujul sărbătoreşte 100 de ani de învăţământ universitar românesc. Pe de altă parte, dacă nu extindem spaţiile de depozitare nu vom mai avea efectiv unde să mai depozităm cărţi. Anula intră cam 50.000 de volume. Avem, totodată, peste 30.000 de cărţi de patrimoniu naţional şi european. Sunt cărţi care au fost tipărite în centre importante din Europa în secolele al XVI-le, XVII-lea sau al XVIII-lea. De asta e nevoie de acest corp nou de clădire. Până acum ne-am descurcat şi am găsit tot felul de soluţii însă riscăm să ne blocăm efectiv’’, a declarat Valentin Orga, directorul BCU.
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi şi mai importante bilblioteci universitare din România, cu colecţii valoroase, cuprinzând incunabile medievale şi numeroase rarităţi bibliofile. Biblioteca Centrală Universitară a luat fiinţă în anul 1872. În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume. În 2016, fondul de carte existent era de 3.836.380 de volume şi a fost îmbogăţit cu alte 39.860 de cărţi. Biblioteca are 1.914 locuri în sălile de lectură şi dispune de 146 de computere pentru utilizatori. Peste 85.900 de cititori au frecventat BCU în 2016. Un număr de 6.225 de persoane a cerut eliberarea de permise de acces doar în 2016.

C.P.

Articole din aceeasi categorie