Noua Zeelandă declară specie “ameninţată” emblematicul său copac Ancient Kauri

Guvernul australian a clasificat ca specie “ameninţată” emblematicul său copac gigant Ancient Kauri, afectat de o boală mortală, alături de alte peste o sută de plante endemice din această ţară, relatează EFE. ”Pentru prima dată, copacul Kauri a fost clasificat ca ameninţat din cauza răspândirii constante a acestei maladii mortale”, notează Ministerul Conservării Mediului într-un comunicat.
Arborii Kauri (Agathis australis), care au o semnificaţie specială pentru populaţia maori, se numără printre cei mai înalţi din lume, putând ajunge până la 50 de metri înălţime, având o circumferinţă a trunchiului de 16 metri şi o medie de viaţă de 2.000 de ani. Această specie este afectată de Phytophthora agathidicida, o ciupercă descoperită în 2009, care putrezeşte rădăcinile copacilor Kauri, cărora le cad apoi frunzele şi intră într-o moarte lentă.
Potrivit unui studiu, Ancient Kauri se numără printre cele 402 specii de plante, clasificate ca “ameninţate” la nivel naţional, cu 113 mai multe decât la ultima evaluare realizată în 2012, dintr-un total de 2.785 specii vegetale autohtone catalogate.
Acelaşi studiu arată că numărul speciilor aflate în pericol a crescut la 101, cifrându-se în total la 851 de plante. Aproximativ 80 la sută din plantele native din Noua Zeelandă sunt endemice şi există doar pe acest teritoriu, notează studiul.

Articole din aceeasi categorie