Nouă din zece clujeni văd pozitivă prezenţa străinilor în oraşul lor

Locuitorii din Cluj Napoca sunt cei mai mulţumiţi europeni de prezenţa străinilor în oraşul lor, arată datele publicate de Eurostat pe baza unui sondaj care a cuprins 24 de capitale din Uniunea Europeană în 2015. Potrivit sondajului, în cinci oraşe, majoritatea respondenţilor au fost de acord că prezenţa străinilor este bună pentru oraş. În 57 de oraşe cel puţin 70% de participanţii la sondaj au fost de acord cu această declaraţie. Cel mai ridicat nivel se înregistrează în Cluj-Napoca (91%) şi Kobenhavn (90%), iar cel mai scăzut în Istanbul (55%), Atena şi Torino (toate cu 53%) şi Ankara (52%).

Rezultatele sunt parte a unei statistici mai ample pe baza unui sondaj referitor la calitatea vieţii, la care au răspuns peste 40.000 de persoane din 79 oraşe europene şi patru metropole în 2015.

La întrebarea dacă străinii sunt bine integraţi, numai în şapte oraşe cetăţenii au fost de acord în proporţie de peste 70% iar în 33 de oraşe mai puţin de jumătate din respondenţi au fost de acord. Cel mai ridicat procent de cetăţeni care au fost de acord că străinii sunt bine integraţi în oraşul lor se înregistrează în Zagreb (77%) şi Cluj Napoca (73%).

Calitatea aerului nu-i prea încântă pe clujeni

Datele sondajului mai arată că nu mai puţin de 92 la sută dintre clujeni se simt în siguranţă în oraşul lor iar 66 la sută s-au arătat mulţumiţi de serviciile administraţiei locale. La capitolul calitatea aerului, doar jumătate dintre clujeni(51 la sută) sunt mulţumiţi de aerul pe care-l respiră. Cei mai mulţumiţi dintre europeni la acest capitol sunt cei din Rostock(94 la sută).   

În privinţa facilităţilor culturale, 87 la sută dintre clujeni s-au declarat mulţumiţi de ce  le oferă oraşul în acest domeniu iar 74 la sută apreciează facilităţile sportive de care dispun.

De asemenea, 71 la sută dintre clujeni s-au arătat mulţumiţi de spaţiile publice, pieţele urbane şi zonele pietonale din oraş.

Cât priveşte posibilitate a găsi locuinţe bune la preţ rezonabil la Cluj-Napoca, doar 44 la sută dintre cei intervievaţi au dat răspuns favorabil în timp ce 48 la sută au spus că nu sunt de acord cu acest lucru.

Clujenii, pe locul doi în Europa la capitolul uşurinţa de a găsi un loc de muncă

La întrebarea ‚’Găseşti uşor un loc de muncă în Cluj-Napoca’’, 67 la sută dintre cei intervievaţi au spus ‚’Da’’, lucru care îi situează pe locul doi în Europa la acest capitol după locuitorii din Praga(72la sută). Totodată, 72 dintre clujeni s-au declarat mulţumiţi de şcolile şi de facilităţile de educaţie din oraşul lor. În schimb, aproape jumătate (48%) dintre locuitorii Bucureştiului sunt nemulţumiţi de şcolile şi de facilităţile de educaţie. Europenii cei mai nemulţumiţi de şcolile din oraşul lor sunt cei din Bucureşti (48%) şi Sofia (47%), iar cei mulţumiţi în proporţie de peste 75% se află în Dublin (83%), Ljubljana, Nicosia şi Helsinki (toate cu 79%) şi Luxemburg (78%). În 17 oraşe, cel puţin 80% din respondenţi sunt mulţumiţi de facilităţile de educaţie din oraşul lor, cel mai ridicat nivel fiind în Groningen şi Rennes (ambele cu 88%), Braga (87%), Antwerpen (86%) şi Zurich (85%). În rândul oraşelor cu cel mai scăzut grad de satisfacţie privind şcolile se află două capitale ale UE: Bucureşti (48%) şi Sofia (47%).

În privinţa transportului public există diferenţe semnificative între oraşe. În aproximativ jumătate din oraşe cel puţin trei sferturi dintre respondenţi sunt mulţumiţi de transportul public din oraşul lor, cel mai înalt nivel de satisfacţie fiind înregistrat în Zurich (97%), Viena (95%) şi Helsinki (93%). Dintre clujeni, 69 la sută sunt mulţumiţi de calitatea transportului în comun. Pe de altă parte, în nouă oraşe, mai puţin de jumătate dintre respondenţi sunt mulţumiţi de transportul public din oraşul lor: Bucureşti (48%), La Valletta (46%), Reykjavik, Kosice, Oulu (toate cu 45%), Nicosia (41%), Napoli (33%), Roma (30%) şi Palermo (14%).

Doar jumătate dintre locuitorii din Cluj-Napoca apreciază serviciile medicale

Nivelul satisfacţiei faţă de serviciile de îngrijire medicală arată diferenţe semnificative între oraşe. În zece oraşe (Zurich, Groningen, Antwerpen, Graz, Lille, Amsterdam, Bordeaux, Strasbourg, Geneva şi Liege), cel puţin 9 respondenţi din 10 sunt mulţumiţi de serviciile de îngrijire medicală din oraşul lor iar în 24 de oraşe nivelul de satisfacţie este de cel puţin 80%, în special în oraşele din Belgia, Germania şi Franţa.

Dintre clujeni, doar 50 la sută sunt mulţumiţi se calitatea serviciilor medicale în timp ce 45 la sută sunt dezamăgiţi de acets tip de servicii iar 5 la sută nu au răspuns.

La polul opus, cei mai nemulţumiţi sunt locuitorii din 16 oraşe, inclusiv şapte capitale din UE: Atena, Varşovia, Budapesta, Bucureşti, Riga, Bratislava şi Roma.

În privinţa stării în care se află străzile şi clădirile, cei mai mulţumiţi sunt locuitorii din Zurich (93%) şi Stockholm (90%), iar cei mai nemulţumiţi sunt în trei oraşe italiene: Roma (80%), Palermo (78%) şi Napoli (78%). În şapte capitale din UE – Roma, Sofia, Atena, Lisabona, Bucureşti, La Valletta şi Madrid – mai puţin de jumătate din respondenţi s-au declarat mulţumiţi de starea în care se află străzile şi clădirile. La Cluj-Napoca, 61 la sută dintre locuitori s-au arătat mulţumiţi de starea în care se află clădirile şi străzile.

În 62 de oraşe, majoritatea respondenţilor s-a declarat mulţumiţi de nivelul zgomotului, cel mai ridicat nivel fiind în Oulu (88%) Newcastle şi Aalborg (ambele cu 87%). Cei mai nemulţumiţi sunt locuitorii din Istanbul (72%), Bucureşti (67%), Palermo şi Atena (ambele cu 66%). Dintre clujeni, mai puţin de jumătate(47 la sută) s-au arătat satisfăcuţi de acest lucru.

Legat de curăţenia din oraş, 68 la sută dintre clujeni sunt mulţumiţi de felul în care se realizează acest lucru în timp ce 33 la sută nu au o părere bună despre acest serviciu.

Puţin peste jumătate dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca(58 la sută) s-au arătat mulţumiţi de măsurile luate în oraşul lor pentru diminuarea poluării.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie