Note de călătorie. Hai-hui prin Hong Kong

Hong Kong este unul dintre locurile ideale pentru turişti, care pot vedea cu propriii ochi cum o istorie complexă şi culturi care au interacţionat au creat unul dintre cele mai moderne oraşe ale lumii de azi. Oraşul a aparţinut până în 1997 Imperiului Britanic, teritoriul fiind luat cu forţa de la chinezi în 1841. Moneda locală e Hong Kong Dolar şi dacă tai un zero din coada preţurilor, totul e deja echivalentul în euro.

Hong-Kong-ul poate fi considerat un oraş tânăr totuşi, care a avut o dezvoltare extraordinară în ultimii ani, în prezent el găzduind deja 7 milioane de oameni. Este format dintr-o parte continentală – peninsulară numită Kowloon şi din câteva insule mai mari şi vreo 200 de insule mici, majoritatea nelocuite. Dintre insulele mari, cea mai importantă este Insula Hong-Kong, unde în prezent este centrul oraşului şi este şi zona de business, următoarea ca importanţă, dar prima ca mărime este Insula Lantau, unde se află aeroportul şi apoi urmează Lamma.

Impresia pe care mi-a lăsat-o Hong-Kong-ul este că oraşul nu doarme niciodată şi că aici nimeni nu stă, pentru că toată lumea munceşte mereu. Somajul în Hong Kong este de doar 3%, oamenii având un cult al muncii pe care nouă, europenilor, ne este poate mai greu să-l concepem. Într-un double-decker, cu doar 2 dolari HK, adică 0,20 euro, din vîrf, am avut parte de un deosebit spectacol al străzii. Traseul trecea prin zone tradiţionale, cu chinezi bătrâni vânzând peşte uscat, dar şi prin cartierul de zgârie-nori al The Central.

Star Ferry este o altă legendă urbană a Hong Kong-ului, care face legătura între cele două maluri ale metropolei. Cel mai spectaculos este traseul Tsim Sha Tsui – Central, venind dinspre Kowloon, locul unde am avut eu hotelul pe toată perioada de şedere în Metropolă.

Cele trei religii principale în Hong-Kong sunt: Budhism, Taoism, Confucianism, care deşi diferite, sunt asemănătoare şi se completează de fapt într-un mod natural. Prin urmare, oraşul este plin de temple şi mănăstiri, unele dintre ele închinate uneia sau chiar celor trei religii majoritare aici. Pentru a savura pe deplin cultura Hong Kong-ului am vizitat Man Mo Temple, al cărui nume înseamnă „civili şi militari” şi este în fapt dedicat lor. Arhitectura este aici pătrunzătoare, mai ales că şi mirosul de tămâie pluteşte mereu în aer.

Cărarea înţelepciunii este ceva inedit, având un stil original şi interesant, acela de a reprezenta cuvintele faimosului budhist Heart Sutra, care sunt scrise pe 38 de stîlpi de lemn, aranjaţi în forma cifrei 8, simbolizând eternitatea. Cuvintele sunt scrise într-un stil caligrafic, ceea ce reprezintă deja o artă.

Mănăstirea celor 10.000 de Buddha, Sha Tin, este un templu budhist şi, deşi aici nu locuiesc călugări, este una dintre destinaţiile preferate mereu de turişti, fiind un loc sacru, cu o cărare ce duce la mănăstire, care are 400 de trepte şi are pe ambele părţi ale ei statui ale lui Buddha de diverse mărimi.

Wong Tai Sin este un templu taoist, ce a fost construit în anul 1921 şi numele templului înseamnă Marele Zeu Wong; este faimos pentru prezicerile viitorului. Oamenii merg acolo pentru a-şi pune o dorinţă, iar apoi mişcă un cilindru de bambus, care conţine baghete prezicătoare.

Turnul cu Ceas este o parte emblematică a oraşului şi are o înălţime de 44 de metri. Construcţia a fost terminată în 1915, fiind proiectată cu cărămizi roşii şi granit, fiind unul din cele mai interesante locuri din Hong Kong.

Vizitatorii sunt copleşiti în Hong Kong nu numai de cultura locului, dar şi de numeroasele sale puncte inedite de atracţie, iar distracţia mare începe cu trenul către The Peak, care mai întâi te poartă prin oraş şi din care poţi vedea o bună parte a obiectivelor atractive. De pe această stâncă ai parte de un peisaj fantastic şi imagini colosale asupra Metropolei.

Waterfront este locul unde poţi asista în miez de noapte la Symphonie of the Stars, un spectaculos joc de lumini şi sunet proiectat pe zidurile zgârie-norilor din Hong Kong. Aici trăieşti un vis, pentru că luminile, agitaţia, reclamele, clădirile luxoase şi deosebit de înalte, sunt pline de feeria locală.

O locaţie colosală pentru cei cu bani este hotelul de 5 stele, The Peninsula Hong Kong , care este de neratat spre a fi măcar văzut.

Zonele de petrecere ale Metropolei sunt în Central – Lan Kwai Phuong şi SoHo, cu o mie de pub-uri, restaurante, shopping de tot felul, peste tot. O experienţă interesantă este zona Temple Street unde se ţine piaţa de noapte şi în care poţi cumpăra chiar orice, dar aici se poate şi mânca, liniştit, extrem de gustos şi totul la preţuri foarte accesibile. Ceva caracteritic locului, locuitorilor Hong Kong-ului le place să mănânce: des, mult, zgomotos şi cu cât mai mulţi semeni alături de ei la masă.

Hong Kong-ul este extraordinar, pentru că este oraşul în care e posibil orice fel de viaţă şi, deşi este foarte aglomerat, nu este deloc greu să te descurci prin această junglă urbană. Pe lîngă faptul că este deosebit de fascinant, mai este şi extrem de celebru, pentru contrastele sale, dar oriunde ajungi, ai să vezi că totul este perfect funcţional şi asta oricând ajungi acolo.

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie