Noile legi ale justiţiei pot lăsa Clujul fără judecători şi procurori

Intrarea în vigoare a noilor legi ale justiţiei ar putea paraliza activitatea unora dintre parchetele şi instanţele clujene. Cum noile acte normative permit magistraţilor cu vechime de 20 de ani să se pensioneze, e posibil ca la nivelul Curţii de Apel Cluj, Tribunalului şi parchetelor de pe lângă aceste instanţe să se înregistreze un val de cereri de pensionare.

În prezent, pensionarea anticipată a magistraţilor se poate realiza la 25 de ani de activitate.

Surse din interiorul Curţii de Apel Cluj susţin că deja doi dintre judecătorii de penal şi-au depus cereri de pensionare iar mai mulţi magistraţi din secţia civilă sunt pregătiţi să uzeze de acest drept prevăzut de legile justiţiei. De asemenea, la nivelul Parchetului Curţii de Apel Cluj, doi dintre procurorii de anchetă şi-au anunţat intenţia de a se pensiona. Şi asta în condiţiile în care în cadrul acestei unităţi mai mulţi procurori au deja decizia de pensionare însă au optat să nu fie puşi în plată cu pensia pentru a mai rămâne în activitate. Cereri de pensionare au urma să să înregistreze şi la nivelul Tribunalului Cluj, precum şi la parchetul de pe lângă această instanţă. Eventualele pensionări ale magistraţilor ar putea avea efecte serioase asupra actului de justiţie. Şi asta în condiţiile în care acestea au deja probleme de personal.

Potrivit bilanţului Curţii de Apel Cluj pe anul 2017, în luna decembrie a anului trecut, la nivelul acestei instanţe şi a unităţilor subordonate era un deficit de 22 de judecători. De asemenea, la nivelul Parchetului Curţii de Apel Cluj, din totalul de 166 posturi de procuror, la finele anului 2017 au fost ocupate 145 de posturi, 21 fiind vacante, gradul de ocupare fiind de 87,35 %. Ce e grav e că plecările masive nu vor putea fi suplinite de magistraţii tineri deoarece perioada de stagiatură se va dubla.

Mai mult, prin aceleaşi modificări legislative, durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) creşte de la 2 la 4 ani.

Precizăm, că la ora actuală, una dintre problemele cu care se confruntă instanţele clujene este încărcătura mare de dosare pe judecător. “În anul 2017, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, precum și aceia de la instanțele din circumscripția acesteia au soluționat, în medie, 627 dosare, față de 586 dosare în anul 2016 și 613 dosare în anul 2015”, se arată în analiza activităţii Curţii de Apel Cluj pe anul 2017. Aceeaşi problemă a fost înregistrată şi la nivelul parchetelor. Astfel în 2017, cei 145 de procurori au avut de soluţionat un număr de 119.778 dosare penale (incluzând şi dosarele cu A.N.).

C.P.

Articole din aceeasi categorie