Noii directori de şcoli din judeţul Cluj, atenţionaţi de conducerea IŞJ asupra responsabilităţilor care le revin

Cadrele didactice care au promovat concursul de ocupare a posturilor de director/ director adjunct, desfăşurat în iulie a.c. au primit joi, în cadrul unei şedinţe festive organizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, documentele aferente noilor funcţii – contractul de management educaţional, fişa postului, contractul de management administrativ-financiar şi decizia de numire pe post.

Felicitându-i pentru reuşita la concurs, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus le-a atras atenţia noilor directori/ directori adjuncţi asupra responsabilităţilor care le revin, insistând mai ales asupra relaţiei cu autorităţile locale şi asupra relaţiei dintre director şi directorul adjunct.

„Dacă veţi întâmpina situaţii dificile, nu vă sfiiţi să bateţi la uşa primarului de două sau de trei ori, pentru că nu întotdeauna primarul este disponibil. Dacă nu vă poate primi astăzi, căutaţi-l şi mâine, căutaţi-l şi poimâine. Gândiţi-vă care este interesul şcolii şi nu puneţi înainte ambiţiile personale, cu care, ştiţi bine, nu ajungeţi niciodată, nicăieri. În ce priveşte relaţia directorului cu directorul adjunct: dacă aveţi ceva de discutat în contradictoriu, discutaţi în birou, doar între voi, şi când ieşiţi în colectivul de cadre didactice, ieşiţi cu o singură părere, asupra căreia v-aţi decis. Nu ieşiţi cu două păreri! Nu fiecare-şi spune punctul de vedere! Când lumea vede că directorul şi directorul adjunct merg, fiecare, pe altă direcţie, lucrurile nu mai funcţionează în unitatea respectivă” – a fost mesajul adresat de Valentin Cuibus noilor directori şi directori adjuncţi.

„V-aţi înhămat la o sarcină foarte grea. Probabil, cei care sunteţi de mai demult pe funcţii, ştiţi, şi aţi luat decizia în cunoştinţă de cauză. Pentru ceilalţi, care sunteţi noi, este o perioadă extrem de grea, care aduce schimbări. Telefoanele va trebui să vă rămână foarte mult deschise, pentru că sunt, în primul rând, elevii, de care trebuie să aveţi grijă, sunt profesorii, şi e, de fapt, şcoala. Urmează o perioadă de iarnă, cu tot felul de situaţii la care directorul trebuie să fie prezent şi să ia măsuri. Colaborarea dintre director şi directorul adjunct trebuie să fie una foarte deschisă şi cooperantă, pentru că nu aţi preluat aceste funcţii ca să mergeţi pe direcţii diferite. O şcoală, ca să meargă bine, trebuie să aibă echipa bună” – a spus şi inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Torok Zoltan Gyurko a atras atenţia noilor directori în privinţa documentelor pe care le semnează. „Pot să vă spun că nu vă va fi uşor, dar dacă sunteţi atenţi la ceea ce faceţi, sunt ferm convins că veţi avea rezultate foarte bune, în fiecare an. Vă rog însă să fiţi foarte atenţi la ceea ce semnaţi, pentru că am avut situaţii în care directorii ne-au spus: «Nu am citit, pentru că situaţia a fost întocmită de secretară sau de contabilă». Nu contează cine a întocmit situaţia; dvs răspundeţi de tot ceea ce semnaţi” – i-a atenţionat Torok pe noii directori.

La finalul şedinţei, inspectorii din conducerea IŞJ Cluj şi noii directori au ciocnit, împreună, o cupă de şampanie.

La concursul pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi din iulie, anul acesta, au candidat 54 de persoane, pe 64 de posturi din 62 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj. Doar 36, din cei 54 de candidaţi, au promovat examenul.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie