Noi specii de paraziţi, descoperite de cercetătorii de la USAMV Cluj-Napoca

Cercetătorii clujeni de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au descoperit trei noi specii de paraziţi, în urma unor expediţii ştiinţifice în străinătate. Studiile au fost realizate în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de conf. dr. Andrei Daniel Mihalca, şi finanţat din fonduri naţionale.

Potrivit unui comunicat al USAMV, remis presei, cercetătorii de la Disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare au Sigla-USAMVparticipat, în ultimii ani, la numeroase expediţii ştiinţifice desfăşurate atît în ţară, cît şi în regiuni tropicale, dintre numeroasele rezultate ştiinţifice obţinute, de mare importanţă ştiinţifică fiind descoperirea de noi specii de paraziţi.

„În 2009, o nouă specie de protozoar parazit a fost descris de la o şopîrlă din Kenya, rezultatele fiind publicate în revista Systematic Parasitology. Tot în Kenya, specialiştii clujeni au descoperit şi descris o nouă specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicată în revista americană Journal of Parasitology, în 2015. Împreună cu o echipă de specialişti de la Budapesta, echipa de la USAMV Cluj-Napoca a caracterizat o nouă specie de capuşă, parazită pe lilieci, în Ungaria, descrierea acesteia fiind făcută în prestigioasa revista ştiinţifică Parasites & Vectors, cotată pe poziţia a 8-a la nivel mondial în domeniul Parazitologiei” – se precizează în comunicatul USAMV.

În prezent, echipa de cercetători clujeni lucrează împreună cu specialişti din Germania, Spania, SUA, dar şi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru descrierea altor specii noi pentru ştiinţă, colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeş şi Republica Centrafricană.

M. T.

Articole din aceeasi categorie