Noi recunoașteri internaționale pentru Facultatea clujeană de Medicină și pentru decanul facultății, prof. dr. Anca Buzoianu

Decanul Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Buzoianu s-a întors, săptămâna trecută, din Irlanda de Nord, unde a participat la o reuniune a Asociației Europene a Universităților (EUA), în cadrul unui proiect european care vizează stabilirea unei viziuni comune asupra evaluării studenților și, în general, asupra procesului de asigurare a calității.

La reuniunea care s-a desfășurat la Universitatea Queens, din Belfast, au participat reprezentanți ai 12 dintre cele mai renumite universități din Europa, între care Universitatea Politehnică din Zurich (ETH), Universitatea din Uppsala, Universitatea din Ghent, Universitatea din Oslo și, din România, UMF „Iuliu Hațieganu”.

Conform declarației prof. univ. dr. Anca Buzoianu, problemele discutate, comune tuturor actorilor din învățământul superior european, au vizat, în primul rând, implicarea studenților în procesul de evaluare a calității învățământului, în asigurarea sustenabilității, a unui mediu de învățare sigur și prietenos și a echității în universități. „Proiectul va continua pe parcursul unui an, participarea UMF Cluj fiind foarte onorantă, rezultatele așteptate fiind elaborarea unor politici comune care urmează să fie adoptate în Adunarea generală a EUA, din februarie 2019” – a declarat, pentru Făclia, decanul Facultății clujene de Medicină.

În urmă cu puțin timp, prof. univ. dr. Anca Buzoianu a fost desemnată președinte al grupului de lucru pentru evaluarea tehnologiilor medicale din România – un proiect al Băncii Mondiale, care urmărește implementarea, în țara noastră, a unei noi structuri care să optimizeze actul medical și mai ales tratamentele decontate. Evaluarea tehnologiilor medicale (Health Technology Assesement HTA) este un domeniu multidisciplinar care studiază impactul clinic, economic, organizațional, social, legal și etic al unei tehnologii medicale, luând în considerare atât contextul specific al sistemului de sănătate în care acționează, cât și alternativele disponibile. „HTA este o unealtă științifică fascinantă, care ne ajută să comparăm între ele două tratamente (fie medicamente, fie intervenții chirurgicale etc.) și să aflăm nu doar dacă unul e mai bun decât celălalt, dar și cu cât anume în plus este mai bun. Este un proiect ambițios, revoluționar, care, dacă se va reuși implementarea lui, va reprezenta un important pas înainte pentru sistemul medical românesc, pentru pacient și pentru resursele țării noastre” – a explicat Anca Buzoianu.

De curând, decanul Facultății de Medicină a UMF Cluj a fost distinsă de Republica Franceză, prin președintele său, Emmanuel Macron, cu Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler, distincția onorând, în egală măsură, și „echipa de excepție” cu care aceasta lucrează de mulți ani, dar și „fiecare cadru didactic al Facultății, de la profesor la asistent, oamenii care au făcut posibile realizările noastre de ansamblu, recompensând cu eleganță performanța și oglindind răsfrângerea spiritului francez în școala clujeană de medicină” – după cum a declarat prof. dr. Buzoianu.

„Am fost foarte emoționată să aflu că Republica Franceză, prin președintele său, dl. Emmanuel Macron, a considerat că realizările Facultății de Medicină, în relație cu Franța și francofonia, se cuvin a fi onorate cu o înaltă distincție franceză, Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler, obținut prin decret prezidențial. Ca tânăr decan, ales în urmă cu 10 ani, și prima femeie decan din istoria facultății, am preluat de la predecesorii mei datoria asumată de a continua să dezvolt legăturile tradiționale și filonul francofon din facultate. Educația, motorul dezvoltării oricărei societăți, are la bază valori precum istoria, cultura și tradiția, iar francofonia face parte din cultura școlii noastre. Unul dintre principalele mele proiecte didactice și administrative, pe parcursul celor trei mandate de decan, a fost cel care a vizat dezvoltarea secției francofone a Facultății de Medicină din Cluj și creșterea internaționalizării facultății. A fost o viziune căreia i-am rămas dedicată, dar care nu a fost ușor de îndeplinit” – a declarat decanul Facultății clujene de Medicină.

Pentru a ajunge să fie recunoscuți pe o piață a serviciilor educaționale internaționalizată a trebuit – spune prof. univ. dr. Anca Buzoianu – ”multă muncă, dăruire și, nu în ultimul rând, strategie”. Astăzi, la cele trei facultăți ale UMF Cluj sunt peste 2000 de studenți internaționali, 1000 de studenți francofoni, dintre care 919 studenți francezi – cea mai mare comunitate de studenți francezi din afara Franței.

„Am crescut numărul studenților străini de la 100, într-un an – câți erau când am preluat primul mandat de decan -, la 380 studenți/an, la cele două secții astăzi. A fost un efort colectiv imens, la care au contribuit toate cadrele didactice ale facultății. Astăzi suntem facultatea cu cei mai mulți studenți internaționali din România, o mândrie, într-adevăr, dar și o mare responsabilitate. Pe lângă o bună pregătire a lor, avem datoria să îi facem să iubească universitatea, orașul nostru și România. Este unul dintre motivele pentru care am condus mai multe proiecte educaționale pentru studenții internaționali, am conceput aplicația Info Util UMF Cluj, Ghidul studentului internațional și site-ul Joinumfcluj.ro, precum și alte facilități, toate pentru ca studenții noștri străini să numească Clujul «acasă»” – a mai declarat decanul Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

La ceremonia în cadrul căreia i-a fost înmânată onoranta distincție franceză, ambasadorul Franței, Michele Ramis, a declarat că „Anca Buzoianu este o femeie cu o activitate magnifică – academică şi profesională”, care „a deschis UMF spre internaționalizare, devenind un pol universitar recunoscut în Europa”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie