Noi acţiuni educative la Liceul Teoretic “Petru Maior” Gherla

În ultima perioadă, elevii unităţilor de învăţământ din municipiul Gherla au participat la mai multe  acţiuni educative, dar şi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Printre activităţile mai importante amintim STEM Discovery Week, ceva nou atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi.

Este vorba despre o inițiativă lansată de European Schoolnet, un consorțiu din 30 de ministere ale Educației, cu sediul la Bruxelles. Scopul acesteia este să-i atragă pe tineri spre carierele ştiințifice, să promoveze metode de predare inovatoare şi participative și să stimuleze interesul elevilor faţă de studiul domeniilor STEM. Domeniile incluse în STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) sunt cele care generează inovație şi progres economic, și nevoia de specialişti e acută.

Cu ocazia acestei acţiuni educative s-au desfăşurat prezentări, expoziții, experimente, concursuri, toate bazate pe dezvoltarea atitudinii științifice a elevilor față de viață. Tinerii de pe băncile şcolii au descoperit în ce mod matematica, biologia, fizica, chimia, tehnologia şi alte discipline sunt conectate cu muzica, arta, sportul, fotografia, dansul, astronomia, robotica sau alte domenii relevante pentru experiențele și pasiunile lor.

La liceul gherlean, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au avut loc diferite activități dedicate viitorilor ingineri, biologi sau medici. „Bioinformatica – de la genetică la sistem-on-chip ” a fost tema propusă de conferențiarul universitar dr. Raul Măluțan, iar concursul de matematică adresat liceelor partenere UT a simulat examenele care vor fi susținute de viitorii ingineri. Un bun prilej  pentru elevii celui mai vechi gimnaziu (a fost cândva, apoi şcoală medie şi liceu industrial) din Gherla de a face cunoştinţă cu ultimele noutăţi ale vieţii ştiinţifice şi ale cercetării.

„Antreprenoriatul viitorului prin STEM” a fost provocarea lansată liceenilor gherleni de a-și deschide propria afacere, iar elevii premiați la concursuri ca „Astronomicus”, Prix CFA-Aeronautica, ”Fii o săptămână profesor de științe” au prezentat proiecte și secrete ale succesului lor. Încă de la vârsta lor ei au posibilitatea de a experimenta lumea afacerilor, cu care apoi pot conclucra.

„Circuite electrice în crearea jocurilor”, „Chimie și magie, prin experimente”, „Matematică și ritm”, „De la roboții Lego și Arduino la o carieră în inginerie”, „Stiința din spatele baschetului”, „Matematica în literatură”, „Fotbalul, mai mult decât un joc”, „Matematica și fotografia”, „Cheia secretă a Universului” – au fost proiectele în care au fost implicați elevii de gimnaziu și liceu.

Prin acțiunile desfășurate în cadrul Liceului Teoretic „Petru Maior”, elevii au avut posibilitatea să conecteze materiile predate în școală cu viața reală, activitățile avînd menirea să provoace și să inspire elevii în dobândirea de abilități, competențe și mentalități necesare transformării lor în angajați sau antreprenori de succes ai unei lumi aflate într-o permanentă schimbare. O experienţă binevenită în contextul modernizării şi diversificării procesului de învăţământ.

Astfel de acţiuni vor mai avea loc la liceul gherlean şi în perioada următoare.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie