Noaptea Muzeelor 2018

Costume de epocă, spectacol și vizionare de film la Muzeul Municipal Dej

Muzeul Municipal Dej va oferi, de Noaptea Muzeelor, un program special, sub genericul „Pe urmele trecutului, în costume de epocă”.

Organizate sub egida Primăriei, în colaborare cu Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Cercetașii Dejeni, manifestările vor debuta sâmbătă, 19 mai, la ora 18:30, cu sceneta „Satul transilvănean în preajma Marii Uniri. Studiu de caz comuna Bobâlna”, prezentată de elevii Colegiului „Andrei Mureșanu”: Anda Stână-Domșa, Celina Găldean și Rusu Alexandru (coordonator: prof. Cristina Albinetz). În continuare, trupa de dansuri ,,Rosenstrauss” a colegiului, coordonată de prof. Călina Gavrea, va prezenta o suită de dansuri germane în costume tradiționale săsești.

Pentru ca experiența trecutului să fie cât mai vie, muzeul organizează pe parcursul evenimentului două concursuri: un „concurs pentru cel mai frumos și inventiv costum de epocă”, unde pot participa dejenii de toate vârstele și pot câștiga diverse premii, și un concurs ,,Cine știe câștigă!”, care se adresează, de asemenea, tuturor vizitatorilor din Noaptea Muzeelor. În plus, în fiecare sală, doi ghizi în costume de epocă vor prezenta expozițiile permanente ale muzeului.

Potrivit directorului Muzeului Municipal Dej, prof. Constantin Albinetz, acești cicerone îi vor călăuzi pe vizitatori prin diferitele epoci istorice istorie, prezentându-le câte ceva din tainele trecutului. Iar dacă cineva dorește să și câștige, trebuie doar să răspundă la întrebările pe care le va extrage din urna ce i se oferă.

Și, pentru a fi în ton cu evenimentul, în Sala multimedia a muzeului va rula, în limita locurilor disponibile (45 de locuri) filmul ,,O noapte la muzeu”, partea I de la ora 20:00 și partea a II-a de la ora 22:00.

M.V.

Spectacol de muzică și dans, expoziții și lupte de gladiatori la Muzeul de Istorie Gherla

 

Sâmbătă, 19 mai, începând de la ora 18:00, la Muzeul de Istorie al Municipiului Gherla, de pe strada Mihai Viteazu nr. 4, se desfășoară un şir de manifestări cultural-artistice dedicate Nopţii Muzeelor.

În cadrul  spectacolului  ce va avea loc în curtea instituţiei vor evolua „Dansatorii de pe Someş”, conduşi de Emil şi Janina Bodea, Ansamblul de dansuri armeneşti „Hayakaghak”, coordonat de Esztegar Erika, Grupul „ASTRU”, interpreţii  Roxana Suciu, Ioana Ispas, Darius Dosa, Denisa LD, Alexandru Onofrei, Ramona Lobonţ, Raul Iuşan, Mihnea Şteiu şi Rebeca Petruţ şi „Gardienii Patrimoniului” (Örökségünk őrei) de la Liceul Teoretic în Limba Maghiară Gherla.

Oaspeţii muzeului pot vizita expoziţiile de sculptură „Halebarda”, a cunoscutului artist gherlean, prof. Mircea Pop, şi de sculptură modernă, a artistului Ioan Şeu. Totodată, vizitatorii au prilejul să asiste la vernisajul unei expoziții a Serviciului Voluntar de Situaţii de Urgenţă Gherla, cuprinzând cupe, diplome şi premii câştigate de-a lungul anilor, dar şi fotografii-document referitoare la activitatea pompierilor. O demonstrație de lupte de gladiatori va fi oferită de grupul clujean „Virtus Antiqua”.

Sonorizarea evenimentului aparţine lui Dorel Bota, iar moderatorul reprezentaţiei este Loredana Crişan.

Szekely Csaba

Obiecte dacice, o mumie și stereofotografii din Primul Război Mondial, expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) participă la cea de-a XIV-a ediție a evenimentului internațional “Noaptea Muzeelor” cu trei expoziții – „Incursiuni dacice în spațiul virtual”, „Egiptul și misterele lui” și „Puncte de vedere: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial”, care vor putea fi vizitate sâmbătă, 19 mai, de la ora 19:00 și până la miezul nopții.  De asemeni, va fi deschisă publicului și Colecția de Istorie a Farmaciei.

“Incursiuni dacice în spațiul virtual” este o expoziție realizată în cadrul proiectului SEE „Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei”. Între artefactele expuse se află vase ceramice, unelte de fier, obiecte de bronz, sticlă și metal prețios.

”Egiptul și misterele lui” aduce în atenția publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul MNIT. Colecția egipteană, care este una dintre cele mai importante, de acest tip, din Transilvania, se datorează, în principal, donației făcute Muzeului Ardelean de Orbán Balázs, la sfârșitul secolului XIX. Cel mai de seamă exponat este mumia unei femei, împreună cu sarcofagul ei, realizat din lemn de cedru, pictat. În cadrul aceleiași expoziții vor fi prezentate organe umane mumificate, ibiși, un pui de crocodil și amulete din piatră. Pentru ca vizitatorii să aibă parte de „o experiență autentică”, spațiul de expunere va reproduce interiorul unei piramide. Va exista și un loc special amenajat pentru copii, unde aceștia „se vor putea transpune în mitologia exotică egipteană” – după cum precizează organizatorii. Pentru această expoziție MNIT a realizat un parteneriat cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca, astfel că elevii clasei a III-a, îndrumați de prof. înv. primar Rodica Alina Istrate, „vor anima atmosfera plină de mister a Egiptului Antic”, transformându-se, unii, în mumii, alții în faraoni, iar fetele – în regine ale Egiptului.

Puncte de vedere: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” este o expoziție temporară, organizată de Muzeul Național al Ungariei și găzduită de MNIT până la data de 20 mai. Potrivit organizatorilor, „scopul acestei expoziții este călătoria într-un trecut tumultuos și prezentarea evoluției unei tehnologii fascinante, care ne apropie vizual de o realitate demult uitată” – începuturile fotografiilor 3D, cu stereofotografia, o tehnică fotografică specială prin care sunt combinate două fotografii, ușor diferite, ale aceluiași obiect. Colecția de imagini stereo, realizate în primele decenii ale secolului XX, poate fi vizionată cu ajutorul unor ochelari din hârtie cu lentile roșii-albastre, care vor fi puși la dispoziție de către MNIT.

În ce privește Colecția de Istorie a Farmaciei, unul dintre cele mai importante departamente ale MNIT, aceasta ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI – XX, găzduind cele mai valoroase obiecte din domeniu.

Surpriza acestei ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor la MNIT va fi un moment artistic susținut, în curtea MNIT, de actrița Elena Ivanca și studenții săi de la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai.

La Muzeul de Istorie din Turda: Degustare de bucate pregătite după rețete antice

În cea mai importantă (pentru muzee) noapte din an, Muzeul de Istorie din Turda propune vizitatorilor să descopere secretele gastronomiei antice.

Cei ce vor fi trece pragul acestui muzeu sâmbătă, 19 mai, între orele 18:00 – 00:30, vor avea posibilitatea să viziteze expoziția de bază, să deguste preparate pregătite după rețete antice (între care: pâinici cu semințe – panis herba, salate diverse – moretvm, lenticvlvm, și nelipsitul desert – libvm) și să vizioneze filmul lui Federico Fellini – Satyricon. Filmul, realizat în anul 1969, aduce în prim plan celebrul banchet roman organizat de un personaj recent îmbogățit, scoțând în evidență extravaganța și opulența celor bogați. Organizatorii promit că, la Noaptea Muzeelor, nu va lipsi animația de epocă și muzica antică.

Expoziții și evenimente speciale la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Pentru Noaptea Muzeelor 2018, Muzeul Etnografic al Transilvaniei anunță două evenimente speciale – un recital muzical și o proiecție de film, la care se adaugă, desigur, expozițiile care pot fi vizitate gratuit, între orele 18:00 – 01:00.

De la ora 20:30, la sediul central al instituției (str. Memorandumului nr. 21), în sala Reduta va avea loc un recital muzical oferit de taraful de muzicanți romi conduși de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla. Taraful va interpreta atât muzici populare actuale, într-o formulă instrumentală care va conține acordeon și sintetizator, cât și muzici tradiționale specifice etniei rome din zona Gherla. De la ora 22:00, în curtea Muzeului Etnografic va fi proiectat filmul documentar „Vieți între ape”, de Oana Ivan, care prezintă, dintr-o perspectivă antropologică, felul în care turismul și politicile de mediu își pun amprenta asupra culturii pescărești din Sf. Gheorghe și discută transformarea practicilor locale.

Expozițiile care pot fi vizitate gratuit la sediul central al muzeului sunt: Expoziția de artă fotografică itinerantă „Comorile României”, expozant: Ilie Tudorel, Baia Mare, Maramureș – o expoziție-eveniment care își propune să promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România; Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic – expoziție etnografică cu piese mai puțin cunoscute din patrimoniul MET, reflectând tradițiile și obiceiurile comunității rome; Expoziție a Asociației Meșteșugarilor Romi: selecție de obiecte tradiționale și contemporane; Deschiderea, în premieră, a sectorului de mobilier și textile de interior din cadrul expoziției permanente „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” – expoziție care abordează principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile MET; Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, destinată în primul rând vizitatorilor cu deficiențe de vedere, dar oferind o experiență aparte și vizitatorilor obișnuiți, mai ales copiilor dornici să atingă și să manipuleze asemenea obiecte neobișnuite.

În cadrul Nopții Muzeelor 2018, Parcul Etnografic Romulus Vuia (str. Tăietura Turcului) va putea fi vizitat gratuit sâmbătă, 19 mai, între orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare, la ora 17:00).

Program de expoziții la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a anunțat că pregătește un program de expoziții prin care să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins între orele 20:00 și 01:00, ultima intrare a vizitatorilor fiind la ora 0:15.

Publicul este așteptat să străbată sălile muzeului pentru a vizita atât expoziția permanentă, Galeria Națională, care cuprinde lucrări reprezentative pentru evoluţia mişcării artistice naţionale, cât și expozițiile temporare: Aspiraţii Dinamice ale cadrelor didactice de la Catedra de Artă a Universităţii din Pécs, Ungaria; expoziţia personală Árkossy István; Afişul Polonez; expoziţia personală de pictură Sergio Gomez; expoziţia 17 Reasons: exponatul lunii – o vedere panoramică a Clujului dinspre latura nord-vestică a cetății medievale.

Program artistic și expoziții la Muzeul Memorial „Octavian Goga”

Muzeul Memorial „Octavian Goga”, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, vor organiza, între orele 19:00 – 22:30, la Ciucea, o serie de evenimente dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri. Evenimentul principal al serii va fi un program artistic intitulat „Orele Centenarului”, susținut de elevi și profesori ai Școlii de Arte Cluj (orele 19:18 – 20:18). Pe tot parcursul evenimentului vizitatorii vor putea admira expozițiile permanente ale muzeului memorial: expoziția din Castel, dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre, din casa care-i poartă numele. Totodată, la parterul Castelului va fi deschisă expoziția temporară de artă plastică „Natura statică în Colecția Goga”, unde sunt expuse lucrări ale artiștilor Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu ș.a.

Istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, dezvăluită la Muzeul Apei „Leonida Truţa”

Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” SA, se alătură și el evenimentului Noaptea Muzeelor. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 18:00 – 01.00, iar transportul către Muzeul Apei va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii, intersecția str. Universității cu str. I.C. Brătianu.

Cei care vor călca treptele Muzeului Apei „Leonida Truţa” vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, începând de la darea în folosință a primei surse de apă, în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal, care conține exponate din toată Europa, și multe altele.

Program prelungit la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj

Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09:00 – 01:00. Toți cei interesați vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemeni, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Exponate inedite la Muzeul Mitropoliei Clujului

Muzeul Mitropoliei Clujului, găzduit în demisolul Catedralei Mitropolitane, participă la Noaptea Muzeelor cu evenimentul intitulat generic „Liturghia lemnului”.

Conform celor anunțate de pr. Bogdan Ivanov, în cadrul acestui eveniment va fi expusă Icoana Sfântul Arhanghel Mihail, datată la 1704 și atribuită preotului Luca din Iclod, autorul celebrei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula și a celor de la Mănăstiea Strâmba și Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Icoana, care provine de la Biserica Sfântul Nicolae din Dealu Cîrjii-Boiereni, județul Maramureș, cu dimensiunile de 91/42 cm, este pictată în tempera pe lemn.

De la ora 20:30 va avea loc vernisajul expoziției de cruci din colecția Muzeului Mitropoliei Clujului și prelegerea prof. univ. dr. habilit. Marcel Muntean, intitulată ”Crucea între Jetfă și Înviere”. Între orele 20:00-22:00, vizitatorii vor putea urmării activitățile atelierului Secției Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul workshop-ului cu tema „Icoana pe lemn – creație și restaurare” (coordonatori: prof. univ. dr. habilit. Marcel Muntean și diac. conf. univ. dr. Marin Cotețiu.

Muzeul va fi deschis gratuit pentru public între orele 19:00 – 01:00.

Expoziții și evenimente la muzeele UBB

În ce privește Universitatea Babeș-Bolyai, aceasta și-a anunțat participarea la Noaptea Muzeelor prin: Muzeul de Istorie al Universității (expoziție: Povestea leului românesc – patrimoniu și istorie națională), Muzeul de Mineralogie (expoziție: Calcedonii – Culori în piatră), Muzeul Zoologic (expoziție de fotografie de natură), Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie (eveniment: Vestigiile paleontologice ale Clujului) și Vivariul (expoziție de fotografie: Viperele din România). Programul de vizitare este cuprins între orele 19:00 – 24:00.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie