Nicolicea: Preşedintele nu are în atribuţie retragerea încrederii

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat vineri că şeful statului nu are printre atribuţii retragerea încrederii premierului sau Guvernului, iar demersul acestuia de a cere demisia prim-ministrului reprezintă ‘’o chestiune propagandistică’’.
“În primul rând, solicitarea de demisie e o chestiune propagandistică, pentru că demisia este un act unilateral, ţi-o dai dacă vrei. Nu mă aşteptam să repete şi să facă aceeaşi gafă preşedintele. În ceea ce priveşte retragerea încrederii faţă de premier, preşedintele nu are în atribuţie retragerea încrederii. Articolul 107, alineatul 2 din Constituţie spune clar că preşedintele nu îl poate revoca pe primul-ministru, iar, în ceea ce priveşte retragerea încrederii, nu poate să i-o retragă decât cel care i-a dat-o, şi anume Parlamentul prin vot. Deci probabil că sensul de a retrage încrederea e numai aşa, o sintagmă de presă. (…) Problema este că cel care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei este domnul preşedinte şi, în momentul de faţă, se comportă pe lângă Constituţie”, a declarat pentru AGERPRES Nicolicea.
Acesta a adăugat că, în principiu, îi dă dreptate deputatului PMP Robert Turcescu, care a spus că probabil, prin aceste declaraţii, preşedintele încurajează nişte viitoare proteste.

Articole din aceeasi categorie