Nicolae, sfântul care s-a făcut sărac ca să-i „îmbogăţească” pe cei săraci

În universul copiilor, Nicolae este moşul cu barba şi pletele albe care le aduce daruri copiilor cuminţi în noaptea de 5 spre 6 decembrie, înghesuind în cizmuliţele frumos ferchezuite cadouri, în special dulciuri, fructe şi o nuieluşă. În unele zone, copiii îi lasă acestuia apă şi morcovi pentru calul său. Biserica îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. El este mai puţin cunoscut în biserica romano-catolică, dar foarte apreciat şi cinstit în biserica ortodoxă, fiind considerat ocrotitor în ţări precum Grecia şi Rusia. 6 decembrie este data adormirii sau trecerii la Domnul a Sfântului Ierarh, însă în calendarul creştin mai figurează alte două sărbători, dar nu de aceeaşi însemnătate, respectiv 9 mai (mutarea moaştelor sale) şi 29 iulie (naşterea sa). Nicolae se tălmăceşte ca „biruitorul de popoare”.
Potrivit tradiţiei, Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în sudul Asiei Mici, în Turcia de astăzi, în provincia Lichia, în oraşul Patara, într-o familie înstărită. Însă şi-a pierdut prematur ambii părinţi, Teofan şi Nona. A vrut să fie sărac, deşi era bogat, dar a dorit să-i „îmbogăţească” cu averea sa pe cei săraci. De aceea, aşa cum ne spune troparul, „a câştigat cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia pe cele bogate”. A înţeles că prin milostenie se apropie de Dumnezeu care a spus „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui” şi că numai înmulţind binele, înmulţeşte dragostea şi astfel se face bineplăcut înaintea Creatorului.
Sfântul Ierarh Nicolae a participat la primul sinod ecumenic, convocat de împăratul Constantin cel Mare şi cel în anul 325, la Niceea, unde au fost formulate primele articole ale Simbolului de Credinţă. Sfântul a început a fi prăznuit în vremea împăratului Iustinian, adică la două secole după mutarea la Domnul. „Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării”, aşa cum ni-l descrie troparul, Sfântul Ierarh Nicolae învrednicindu-se de darul de a face minuni din partea lui Dumnezeu şi a izbăvit pe mulţi de la moarte şi i-a tămăduit, fiind şi astăzi grabnic ajutător celor care îl solicită în rugăciuni. Sinaxarul zilei de 6 decembrie ne spune că Sfântul Ierarh a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. „Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească, iar pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost făcut arhiereu”.
În iconografie, potrivit indicaţiilor lui Dionisie din Furna (iconograf ortodox grec din secolul al XIII-lea, autor al lucrării Erminia picturii bizantine), Sfântul Ierarh Nicolae apare zugrăvit în figura unui om bătrân. De regulă, icoana sa apare pe iconostasul bisericilor ortodoxe, în partea stângă cum stăm cu faţa la Sfântul Altar, mai exact în stânga icoanei Fecioarei Maria cu Pruncul.
Conform statisticilor oferite de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, aproximativ 850.000 de români îşi serbează onomastica astăzi. Dintre aceştia, puţin peste 500.000 sunt bărbaţi. La mulţi ani celor ce poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Le dorim să fie întocmai ca şi acesta, milostivi şi darnici, împlinind lipsurile celor lipsiţi.
Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie