Nicoară vrea scutirea copiilor sub şapte ani de la cheltuielile de întreţinere

    Senatorul clujean Marius Nicoară a iniţiat un proiect de lege care prevede că asociaţiile de proprietari pot decide să excludă de la cheltuielile din întreţinere copiii cu vârsta sub şapte ani şi o să reducă la jumătate costurile pentru cei între 7 şi 14 ani.
    “Proiectul de lege, depus la Senat şi semnat de alţi trei senatori liberali, propune modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, iniţiativa modifică mai multe puncte ale articolului 47 care vizează cheltuielile asociaţiilor de proprietari.
    Am considerat acest demers necesar pentru funcţionarea asociaţiilor de proprietari, mai ales în contextul în care unele dintre acestea funcţionează încă după principii şi cutume din perioada aniilor ’80 – ’ 90. În continuarea unui demers iniţiat în anul 2015 şi care a devenit lege în 2016, am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor pentru care se plătesc cheltuieile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de aceşti copii minori se poate reflecta în contoarele de apă. În plus, în condiţiile în care animalele mici de companie (pisici, căţei, etc) nu sunt sau sunt incluse parţial în rândul cheltuielilor pe consumuri individuale (în funcţie de decizia conducerii asociaţilor de proprietari), consider că este puţin deplasat să contorizăm “cvasi-cheltuielile” copiilor mici”, arată Nicoară. Parlamentarul clujean mai susţine că prin această iniţiativă se are în vedere şi modificarea articolului 12 cu privire la o procedură privind autorizaţia de modificare a construcţiei. ”Este vorba de obţinerea autorizaţiei în cazul zidurilor dintre apartamentele sau spaţiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistenţă a clădirii şi din proprietatea comună, care pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective. Considerăm că s-ar elimina un act care oricum este doar de importanţă declarativă, dar pecuniară pentru solicitant, care ar putea fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie-răspundere a persoanei care îşi reameneajează locuinţa, avizată de asociaţia de proprietari şi transmisă autorităţii publice locale”, a precizat Nicoară.
C.P.

Articole din aceeasi categorie