Atelier de încondeiat ouă de Paști pentru elevii clujeni

Mai mulți tineri clujeni au deprins tehnica de încondeiere a ouălor de Paști, în cadrul unui atelier organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT).

Elevi din clasele de gimnaziu de la Școala „Iuliu Hațieganu”, pasionați de acest meșteșug, însoțiți de profesoara Dana Mureșan, au participat marți, 12 aprilie, în sala media a Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, la atelierul coordonat de consultantul artistic Claudiu Cubleșan. Pentru început, participanții au aflat amănunte despre tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, în special despre tehnica „batic”, cea mai spectaculoasă tehnică de decorare, prin băi succesive de culoare. Apoi le-au fost prezentate instrumentele de lucru: condei sau chișiță, ceară de albine, vopsea, sursa de căldură și ouăle spălate și degresate. După acest moment, tinerii au început decorarea, prin aplicarea cerii pe suprafața oului, cu ajutorul condeiului, pentru a proteja zona care se dorește să rămână albă. „Acest prim strat de ceară care se aplică pe albul oului se numește urzeala oului”, le-a explicat Claudiu Cubleșan. După acest procedeu, oul a fost introdus în culoare, iar la o sursă de căldură, ceara a fost topită și modelul a rămas astfel imprimat pe coajă.

Elevii, majoritatea îmbrăcați în straie populare, au fost foarte încântați de ceea ce au învățat în cadrul atelierului ce a durat mai bine de două ore. „Mi-a plăcut foarte mult că am învățat această tehnică de decorare a ouălor, a fost foarte interesant”, a spus o participantă. „Am fost încântată să aflu de unde vine această tradiție de încondeiere a ouălor”, a precizat o altă elevă.

„Este foarte important ca elevii să-și cunoască tradiția, iar pentru că ne apropiem de sărbătoarea Învierii Domnului, este foarte important ca ei să știe de unde vin ouăle roșii”, a spus profesoara Dana Mureșan, care i-a însoțit pe elevi.

La final, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, doamna Adriana Irimieș, i-a felicitat pe copii și le-a mulțumit, lor și profesorilor coordonatori, pentru dragostea față de cultura tradițională. „Ne dorim ca tot ce înseamnă frumusețea tradițiilor din județul Cluj și din țară să dăinuie peste veacuri. Astfel că toate aceste proiecte pe care le derulăm se vor finaliza cu transmiterea tradițiilor și obiceiurilor frumoase de Paști, pe care noi le-am trăit în satul de odinioară și ne dorim să le conservăm și să le promovăm în rândul copiilor și tinerilor noștri”, a adăugat managerul instituției.

Atelierul intitulat „Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști” s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului „Educație prin cultură”, derulat în parteneriat cu mai multe școli din județ.

În cadrul aceluiași proiect, zeci de copii și tineri din Gherla și Livada vor participa joi, 14 aprilie, la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla (Clubul Copiilor Gherla), la o serie de ateliere, în cadrul cărora vor învăța tehnicile tradiționale de pregătire a ouălor pentru Paști. Atelierele vor fi susținute de profesori din localitate, dar și de un consultant artistic de la CJCPCT Cluj. Vor avea loc ateliere, precum: încondeiat ouă, vopsit ouă cu coji de ceapă și frunze, de decorat ouă cu mărgele și de pictat figurine de ghips. În cadrul acestora, participanții vor audia și piese muzicale tradiționale, doine instrumentale și pricesne, potrivite pentru această perioadă de smerenie și post.

Totodată, două profesoare de la Liceul Tehnologic Gherla vor susține ateliere de creație în domeniul textile – croitorie, în cadrul cărora tinerii vor realiza diferite obiecte cu motive tradiționale (huse pentru telefon, traiste tradiționale, dantelă, flori cusute, obiecte croșetate care pot fi aplicate inclusiv pe ouă).

În paralel, în sala festivă a clubului, grupe de elevi vor viziona filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de CJCPCT Cluj, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ. De asemenea, tânăra interpretă de muzică populară din Gherla, Larisa Gurzău, va susține un recital de pricesne.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut