Neuropatia diabetică, subdiagnosticată în România

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice, atât la nivel mondial, cât și în România. Una dintre cele mai frecvente complicații ale acestei afecțiuni, de multe ori invalidantă, este neuropatia diabetică; aceasta, la ora actuală, este subdiagnosticată, spun specialiștii.

Conform unui studiu realizat în România, la care au participat 25.000 de persoane diagnosticate cu diabet, s-a concluzionat o prevalență mare a neuropatiei nediagnosticate (52% dintre pacienții care au răspuns „NU” la întrebarea „Aveți neuropatie?” au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice) și s-a arătat că severitatea neuropatiei are un impact major asupra calității vieții. Conform Institutului Național de Diabet, Afecțiuni Digestive și ale Rinichiului din SUA (NIDDK), neuropatia diabetică are o incidență de 60-70% în rândul diabeticilor, cea mai mare fiind la persoanele care au diabet de cel puțin 25 de ani – informează Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Potrivit specialiștilor, neuropatia diabetică este un tip de leziune a nervilor care poate apărea în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Nivelul ridicat de zahăr din sânge (glucoză) poate provoca leziuni ale fibrelor nervoase în întregul corp, cel mai des neuropatia diabetică afectând nervii picioarelor. Simptomele pot varia de la durere și amorțeală la nivelul extremităților, până la afecțiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. Cele mai des întâlnite semne și simptome sunt: scăderea sensibilității la atingere; pierderi de echilibru, amețeală la ridicarea bruscă de pe scaun sau din pat; slăbiciune și/sau dureri ale membrelor; senzații de arsură sau furnicături ale membrelor; balonare, vărsături; diaree sau constipație; probleme de urinare; afectarea vederii: vedere încețoșată, dureri oculare; tahicardie fixă.

„Neuropatia diabetică este o afecțiune care trebuie diagnosticată cât mai rapid, deoarece este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort susținut din partea tuturor factorilor implicați, astfel încât, după ce e diagnosticată, această afecțiune să fie tratată și monitorizată cât mai eficient” – atenționează prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab desfășoară activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, de edificare și lărgire a bazei materiale științifice pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, activități de promovare și sprijinire a integrării României sub aspect medical în Uniunea Europeană, precum și de furnizare de servicii medicale.

Articole din aceeasi categorie