Neseriozitate sau neputinţă?

Recentele mişcări ale PSD-ului nu fac altceva decât să confirme că pentru a fi politician (la noi, cel puţin) este nevoie de un obraz mai gros decât talpa de cizmă militară şi de un stomac mai tolerant decât cel al struţului. Înzestraţi din plin cu aceste calităţi, politicienii (ai noştri, cel puţin) nu au nici o problemă să numească drept şef o persoană despre care, cu cîteva zile înainte, susţineau că este un zero barat. Şi nici persoana în cauză n-are nici o greaţă să ocupe funcţia cu pricina, după ce, cu cîteva zile înainte, aflase de la colegi cât de competent cred ei că este, apoi îşi dăduse, iar şi mai apoi îşi retrăsese, demisia din guvern.
Din păcate, numirea lui Mihai Tudose în funcţia de premier tinde să devină o paradigmă a coaliţiei aflate acum la guvernare. Cu titlu de inventar să reamintim că în celebrul “raport Vâlcov”, utilizat pentru demiterea guvernului Grindeanu, în dreptul lui Mihai Tudose, pe atunci ministrul Economiei, erau trecute o grămadă de nerealizări. Concret, în evaluarea respectivă se susţinea că Ministerul Economiei a realizat, parţial, doar două măsuri din programul de guvernare al PSD-ului, cele referitoare la Fondul Suveran de Investitii şi Fondul Naţional de Dezvoltare. (Să remarcăm că termenul “parţial” pare a fi un blând eufemism, deoarece amabele fonduri trebuiau înfiinţate în primul semestru al anului, iar până acum nu există nici un proiect public referitor la acestea.)
Printre celelalte 17 măsuri care nu erau îndeplinite, figurează cele care vizează înfiinţarea unui comitet interministerial pentru reprezentanţele economice ale României din străinătate, realizarea unui program naţional de specializare inteligentă pentru identificarea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni, întocmirea unui program de investiţii publice de tip greenfield, modificarea Legii minelor, realizarea unui program de utilizare a siturilor contaminate, precum şi a altuia privind Apele Minerale. Este greu de apreciat cât de reale sunt aprecierile lui Vâlcov, dar din moment ce le-a luat în serios, PSD-ul ar fi trebuit să ia în serios şi calificativul acordat celui pe care l-a ales drept prim-ministru.
Pe de altă parte, nici povestea cu acuzaţia de plagiat a doctoratului nu este de neglijat, deşi atunci când au apărut date în acest sens, domnul Tudose şi-a retras lucrarea pentru a evita un scandal suplimentar – să sesizăm că acest gest este oarecum similar celui cu demisia din Guvern.
Nici activitatea profesională nu îl recomandă pe domnul Tudose. Dânsul a absolvit o facultate privată, primul loc de muncă l-a avut ca angajat în Senat, apoi a devenit deputat, iar despre mandatul anterior de ministru al Economiei (în timpul guvernului Ponta) nu se poate spune – dacă ne uităm la starea economiei româneşti – că a fost încununat de cine ştie ce succese strălucitoare.
De-a dreptul interesantă este însă posibila apartenenţă a domnului Tudose la ceea ce poartă denumirea generică “serviciile secrete”, fapt care i-a fost reproşat ex-premierului Grineanu. Este extrem de greu de crezut că domnul Tudose, absolvent de cursuri specializate în acest domeniu, iar mai apoi conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii a SRI, nu are chiar nimic de a face cu aceste instituţii. (Nu ştiu de ce, dar tare îmi vine a crede că parcă tocmai acest posibil atribut al domnului Tudose l-a determinat pe preşedintele Iohannis să-l acepte atât de repede.)
Una peste alta, după cum se poate constata, această nominalizare nu este lipsită – ba chiar abundă – în semne de întrebare. Însă, mai presus de toate, plină de semne de întrebare este atitudinea PSD-ului. Cum este oare posibil să numeşti în acestă o funcţie o persoană care deţine multe dintre defectele pe care le-ai reproşat predecesorului său? Nu ştiu dacă cineva va răspunde măcar la această întrebare, aşa că eu nu pot decât să mai adaug încă una: cum poate fi catalogată atitudinea asta, neseriozitate sau neputinţă? Sau, poate, amândouă la un loc?
Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Neseriozitate sau neputinţă?

  1. typ

    Nenea,esti mataluta penelist, dar chiar asa pe fata te afisezi?Se vede treaba ca esti carcotas de meserie.