Nepăsarea ne distruge patrimoniul cultural

Cazul Monumentului Avram Iancu de la Huedin, operă a lui Romulus Ladea, supus, recent, unor lucrări de reabilitare total neconforme şi care au dus la alterarea acestuia, a oripilat opinia publică locală şi chiar naţională. Doar semnalul tras de presă a făcut ca autorităţile să se sesizeze şi să ia măsuri astfel încât opera lui Romulus Ladea să fie readusă la forma gândită de artist. Din păcate, acest caz nu este unul izolat. Zeci de monumente și obiective cu valoare istorică și culturală deosebită din județul Cluj dar şi din alte zone ale ţării sunt compromise şi degradate, unele chiar  iremediabil, din cauza nepăsării. Ba mai mult, în ultimii ani, numeroase clădiri de patrimoniu au fost demolate pentru a face loc unor construcții noi. Aceste situaţii puteau fi însă prevenite dacă autorităţile locale şi instituţiile abilitate din sfera protejării patrimoniului cultural și-ar fi exercitat în mod eficient atribuțiile prevăzute prin lege şi ar fi conştientizat importanţa acestor valori pe care România le mai are (încă). Nu s-a întâmplat acest lucru. Şi asta fie din cauza incompetenţei celor puşi să ne apere patrimoniul cultural fie din cauza unor presiuni şi interese. Totodată, nu a existat nici o strategie unitară de restaurare la nivel local, fiecare proprietar de clădire monument putând interveni să facă reparaţii după bunul plac. Astfel, au apărut clădiri de patrimoniu cu geamuri termopan, faţade de imobile monument istoric reabilitate cu materiale necorespunzătoare şi zugrăvite cu culori ce „zgârie’’ ochiul.

Ca exemplu concludent de nepăsare faţă de patrimoniul cultural construit este situaţia bisericilor de lemn din judeţul Cluj.

Bisericile de lemn sunt formele monumentale ale arhitecturii de lemn româneşti deoarece o foarte lungă perioadă de timp credinţa ortodoxă a românilor din Transilvania nefiind recunoscută ca religie oficială de către autorităţi, credincioşii au putut să-şi ridice numai biserici de lemn, pentru cele de zid trebuind să ceară aprobare de la autorităţi. În tot judeţul mai avem aproximativ 80 de biserici vechi, din lemn. Raportat la numărul de biserici de lemn de la începutul secolului XX, numărul acestor monumente s-a înjumătățit din multiple cauze. Multe dintre acestea au fost demolate, altele au fost vândute sau înstrăinate de comunitate pentru a obține bani în vederea construirii de biserici noi, câteva dintre monumentele de cult din lemn au ars, iar altele sunt lăsate pur și simplu în ruină. Deşi există o legislaţie a protejării şi conservării patrimoniului, începând cu Legea Patrimoniului nr. 58/1974, Legea nr.5/2000-secțiunea a III-a-zone protejate, directivele și convențiile europene asumate de România, precum și de planurile de amenajare a teritoriului şi urbanism (PAT, PUG) şi terminând cu ultimele măsuri legislative în domeniu, respectiv Legea nr.422/2004, bisericile din lemn din județul Cluj nu se bucură de niciun fel de sprijin. Dimpotrivă, la unele dintre acestea s-a montat tâmplărie de termopan în interior şi exterior, s-a schimbat învelitoarea de şindrilă cu tablă, sau chiar plastic, iar altele nu au nici măcar minime dotări anti incediu. Din lipsa unor astfel de măsuri, în 2012 a ars biserica de lemn din localitatea clujeană Dealu Negru, aflată pe lista monumentelor istorice. De asemenea, în acest an, în luna martie, biserica de lemn din satul Făureni, comuna Vultureni, judeţul Cluj, ridicată în anul 1874, declarată monument istoric, a devenit scrum în urma unui incendiu.

Cosmin PURIȘ

 

Articole din aceeasi categorie

5 Responses to Nepăsarea ne distruge patrimoniul cultural

 1. HeleneDesArbres

  Și azi ,ca și in evul mediu, trebuie obținută aprobare pentru a construi ceva. Nimic nou sub soare…Ortodocșii erau tolerați, adică beneficiau de protecție ( nimeni nu se putea atinge de ei).

  • Aiurel

   Numai spune! Le-or fi fost protejate construcțiile interzise…
   Și, oare, prin lumea zisă civilizată se poate construi orice, oriunde?

 2. punct si de la capat

  Tot ce se intemeiaza pe indiferenta si nepasare nu e durabil. Cine vrea safie liber,trebuie sa fie si harnic altfel ajunge sclav. In Romania s-a ajuns la un stadiu nociv de nepasare si indiferenta. Asta se datoreaza in primul rand celor alesi si care s-au bagat in fata in partidele pline de membrii penali comunisti fara caracter. In Romania trebuie inceput de la ZERO si tot ce este rau,ars din temelie . Altfel Romania dispare.

  • Aiurel

   1.) În construcții negative, se folosește „nimic” (nu „tot”). Deci (și cu diacritice, desigur), corect ar fi fost: „NIMIC din ceea ce se întemeiază pe indiferență și nepăsare nu e durabil”.
   Varianta cu „tot” trebuia să fie cam așa: „Tot ce se întemeiază pe indiferență și nepăsare E NEDURABIL” (sau mai bine perisabil, precar etc.)
   2.) Cuvântul „membru” nu este articulat în: „partidele pline de MEMBRI penali” – ceea ce înseamnă că-i trebuie un singur „i”.
   3.) Celelalte greșeli sânt mai puțin grave; nu le mai „evidențiez”.