Necula (BOR): Întîlnirea din aeroportul din Havana exprimă mult despre modul în care Dumnezeu lucrează în istorie

Întîlnirea istorică din Cuba, într-un salon al Aeroportului José Marti din Havana, dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill „exprimă mult despre modul în care Dumnezeu lucrează în istorie”, a declarat, vineri noaptea, pentru AGERPRES, consilierul misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula.

„Vom citi declaraţia comună şi vom vedea cum va rodi în timp această întîlnire. Este important că Intilnire-Francisc-Kirillîntîlnirea se desfăşoară la Havana, într-un aeroport? Exprimă mult despre modul în care Dumnezeu lucrează în istorie. Un fost seminarist catolic, actualul ca şi fostul preşedinte al Cubei este absolvent de seminar catolic, pe teritoriul unui stat marcat plenar de prezenţa sovietică (militară, ideologică şi economică) devin gazde unui astfel de moment. Este important să vedem urmările reale ale acestei întîlniri. Merită urmărite discursurile celor doi lideri creştini în turneele lor din Mexic, pentru Papa Francisc, şi Paraguay şi Brazilia, pentru Patriarhul Kiril. Ca şi impactul acestui gest în convorbiri ulterioare”, a spus părintele Constantin Necula.

Potrivit consilierului misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, „astfel de întîlniri vor rodi”.

„Sunt convins că pe viitor astfel de întîlniri vor rodi, că în lucrarea lui Dumnezeu în favoarea păcii şi libertăţii umane creştinii nu pot să nu fie parte activă. La marginea dinspre cer a unei lumi, aeroportul, cei care vor să aducă pacea cerească s-au întîlnit. La Havana. Semn că abia acum s-a încheiat criza rachetelor!”, crede preotul Constantin Necula.

Acesta este de părere că această întîlnire istorică din Cuba nu va însemna „prea mult din punct de vedere al unităţii bisericilor, aşa cum şi-o închipuie oamenii obişnuiţi cu soluţii soft, imediate”.

„Avem de a face cu un prim contact oficial dintre două forţe ale diplomaţiei bisericeşti. Cred că, prin natura funcţiei pe care a îndeplinit-o în Biserica Ortodoxă Rusă, actualul Patriarh Kirill a lucrat şi în trecut la un astfel de moment important. Disponibilitatea Papei Francisc spune multe despre înţelegerea integrală a nevoii de comuniune şi dialog din conştiinţa acestuia. Se vădeşte, o dată în plus, că a gîndi viitorul lumii înseamnă a folosi toate energiile umane în favoarea dialogului, în favoarea unei comuniuni creştine, fundamentale în actuala situaţie geopolitică a lumii. Nu cred că înseamnă prea mult din punct de vedere al unităţii bisericilor, aşa cum şi-o închipuie oamenii obişnuiţi cu soluţii soft, imediate, care să rezolve pe moment un aspect sau altul al vieţii bisericeşti”. a arătat preotul Constantin Necula.

El aminteşte despre întîlnirea dintre Papa Ioan Paul al II-lea, sfînt astăzi, şi Patriarhul Teoctist. „Eu cred că întîlnirea aceasta a avut un prim pas, extrem de important şi din păcate nici pînă astăzi evaluat corect, în întîlnirea dintre Papa Ioan Paul al II-lea, sfînt astăzi, şi Patriarhul Teoctist. Atunci cei doi au dovedit că dragostea poate tot, Papa Ioan Paul al II-lea venind în întîmpinarea ‘sorei apostolice Biserici Ortodoxe din Romînia’, a mai precizat, pentru AGERPRES, preotul Constantin Necula.

Mitropolia Ardealului de la Sibiu a găzduit, în 2007, cea de a treia Mare Adunare Ecumenică, care a stat sub semnul dialogului dintre biserici.

Articole din aceeasi categorie