Ne-am procopsit cu încă un partid politic?

Nu voi intra într-un partid politic sau nu îmi voi crea un partid politic”. Afirmaţia a fost făcută, în octombrie, 2016 de Dacian Cioloş. Cei drept, de atunci a trecut ceva vreme. Mai exact, 18 luni de zile, timp în care fostul premier tehnocrat s-a răzgândit şi a anunţat că a demarat procedura de înfiinţare a unui partid politic: “Mişcarea România Împreună”.

Că domnul Cioloş a devenit între timp un om politic o demonstrează faptul că a dobândit una dintre cele mai importante caracteristici ale politicianului român: lipsa de consecvenţă. Mai direct spus, una zici şi alta faci. Aşa a procedat şi Cioloş. A spus una când deţinea funcţia de premier tehnocrat al României, pentru ca acum să vină să ne anunţe că vrea şi el să joace pe scena politică.

De asemenea, din câte se pare, şi formaţiunea sa politică “Mişcarea România Împreună (MRI)” îndeplineşte cu brio condiţia definitorie a unei structuri politice din România: lipsa doctrinei. Deocamdată nu s-a spus ce doctrină va avea MRI, precizându-se doar că se lucrează la acest aspect. Dar haideţi să aşteptăm să vedem ce ne propune formaţiunea lui Dacian Cioloş şi cam în ce zonă a spectrului politic se va situa. Evident, asta dacă va ajunge să fie înregistrată ca partid politic.

Un lucru, însă, este cert până acum. Şi anume că (viitorul ?) partid al fostului premier tehnocrat şi-a stabilit ce logo va folosi: (RO+). După cum se vede, acesta este complet diferit faţă de cele cu care ne-am obişnuit până acum la partidele politice din România. Pare a fi pregătit mai degrabă pentru a fi promovat în spaţiul virtual şi mai puţin la nivelul marii mase a populaţiei care nu e prezentă în lumea reţelelor de socializare.

Un alt fapt sigur este că Mişcarea România Împreună s-a bucurat deja de un prim atac destul de dur. Un atac venit de unde nici nu te aştepţi: societatea civilă. Mai exact, Platforma Civică Împreună, compusă la nivel naţional din 370 de organizaţii nonguvernamentale, îl acuză pe Cioloş de plagiat şi de faptul că încearcă să-i confişte denumirea. Platforma civică îi cere astfel fostului premier „încetarea imediată a folosirii denumirii”, anunţând că vor uza de toate căile legale pentru a opri utilizarea acesteia.

Interesant, nu? Ar fi chiar şi amuzant, dacă toate acestea nu s-ar petrece în România.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ne-am procopsit cu încă un partid politic?

  1. Unu

    Dejecția din Petricei, jud. Sălaj, vrea președinte de țară – o farsă inadmisibilă. Încă un papagal al serviciilor străine în fruntea României?
    Polonezii s-au trezit, la noi se doarme?