Natatie / Sarah Sjostrom – performera europenelor de la Glasgow

  • Suedeza a cucerit patru titluri continentale la individual, fiind urmată la acest capitol rusoaica Iulia Yefimova şi italianca Simona Quadarella, cu trei titluri. Tot la trei titluri individuale poate ajunge şi britanicul Jack Laugher. România rămâne cu medalia de argint cucerită de Robert Glinţă în proba de 50 de metri spate.

 

Campionatul European de seniori, găzduit de Glasgow (Scoţia) se încheie duminică, 12 august, iar Rusia se află în pole-position pentru a termina pe primul loc în clasamentul pe medalii, luându-şi astfel revanşa în faţa britanicilor, pentru eşecul din urmă cu doi ani. Britanicii n-au motive de nemulţumire, întrucât au depăşit numărul medaliilor de aur câştigate în 2016, la Londra, şi au timp să-şi îmbunătăţească performanţa. Ziua de joi i-a adus lui Ben Proud, unul din favoriţii gazdelor, a doua medalie de la actuala ediţie a europenelor, dar prima de aur. După argintul de la 50 de metri fluture, câştigat şi acela cu mari emoţii în faţa rusului Oleg Kostin, Proud a devenit campion continental la 50 de metri liber, după ce în 2016 a trebuit să se mulţumească doar cu medalia de bronz în această probă. Primul într-una din seriile semifinale, Proud a fost primul în finală, profitând de absenţa campionului european en titre, francezul Florent Manaudou. N-a fost cea mai rapidă finală, iar timpul învingătorului a fost mai slab cu aproape jumătate de secundă decât recordul mondial al probei, deţinut de brazilianul Cesar Cielo, stabilit în 2009, la Sao Paulo. Proud n-a atentat nici la recordul european, deţinut de francezul Frederick Bousquet. În calificările probei de 50 metri liber a concurat şi românul George Adrian Raţiu, însă reprezentantul nostru n-a acces în seriile semifinale. Să mai adăugăm că medaliile de argint şi de bronz le-au revenit grecului Kristian Golomeev şi italianului Andrea Vergani. Candidat la un loc pe podium, experimentatul Vladimir Morozov, a fost doar al patrulea, ratând bronzul pentru şase sutimi de secundă.

La feminin, italianca Simona Quadarella a reuşit tripla şi s-a impus şi 400 de metri liber, după ce a făcut-o atât la 800, cât şi la 1500 metri. Calificată în finală cu al patrulea timp, Quadarella a fost departe de recordul mondial, deţinut de americanca Katie Ledecky, stabilit în 2016, la Rio de Janeiro. Timpul italicenei a fost cu şapte minute mai slab decât al americancei! Prima în calificări, unguroaica Ajna Kesely a trebuit să se mulţumească cu medalia de argint, în vreme ce bronzul i-a revenit, spre satisfacţia gazdelor, britanicei Holly Hibbott. Campioana continentală a probei în 2016, unguroaica Boglarka Kapas a luat decizia de a nu participa. Tot o triplă a reuşit şi rusoaica Iulia Yefimova, care a dominat copios toate probele de bras, 50, 100 şi 200 de metri. Al treilea titlu continental l-a obţinut la 50 de metri, cu un timp aproape de recordul mondial, deţinut de americanca Lilly King, stabilit în 2017, la Budapesta. Yefimova le-a devansat pe britanica Imogen Clark şi italianca Arianna Castiglioni. Lituanianca Rute Meilutyte, a doua la 100 de metri bras, a ocupat doar locul patru, ratând podiumul, deşi a figurat printre favorite. Performera europenelor de la Glasgow este suedeza Sarah Sjostrom, care a cucerit patru medalii de aur, două la 50 şi 100 de metri liber, iar alte două la 50 şi 100 de metri fluture. Ultimul titlu continental a fost obţinut la 50 de metri fluture, al cărei record mondial îl şi deţine. Medaliată cu bronz la 50 de metri liber, olandeza Ranomi Kwomowidjojo, a fost doar a şasea. Să mai scriem că Marea Britanie a câştigat cinci din cele nouă probe de ştafetă.

Europeanul de la Glasgow a prilejuit corectarea a două recorduri mondiale, în probele masculine de 50 de metri spate şi 100 de metri bras, respectiv a trei recorduri europene (la 200 metri spate masculin, 200 metri bras masculin şi 4×100 metri mixt).

 

Cristian FOCŞANU

 

Articole din aceeasi categorie