Natatie / Rusia şi-a dublat medaliile câştigate la europenele din 2016

  • A doua în clasamentul pe medalii la Campionatul European din 2016, găzduit de Londra, Ungaria nu mai sperie în condiţiile în care Katinka Hosszu nu se mai află la un nivel foarte ridicat. Multipla campioană mondial, europeană şi olimpică a ratat podiumul la 100 de metri spate, fiind doar a patra într-o finală dominată copios de rusoaica Anastasia Fesikova.

 

Ziua de marţi a marcat jumătatea drumului la care  a ajuns cea de-a 34-a ediţie a Campionatului European de nataţie pentru seniori, a cărei gazdă este Glasgow (Scoţia). România a „pescuit” o medalie din bazinul de la Royal Commonwealth, prin Robert Glinţă, vice-campion continental la 50 de metri spate. Şi tare mă tem că este şi ultima. Medaliat cu argint la 100 de metri liber, britanicul Duncan Scott şi-a luat revanşa la 200 de metri liber, câştigând aurul în dauna lituanianului Danas Rapsis. Interesant este faptul că Scott a fost abia al cincelea într-una din seriile semifinale, iar timpul său din finală a fost departe de recordul european şi mondial, deţinut de germanul Paul Biedermann, stabilit în 2009, la Roma. Puţin a lipsit ca pe podiumul probei să urce şi britanicul James Guy, însă acesta a ratat bronzul la mustaţă, pentru fix cinci sutimi de secundă. Foarte spectaculoasă a fost finala de la 50 de metri fluture băieţi, câştigată la mare luptă de ucraineanul Andrei Govorov, deţinătorul recordului european al probei. Acesta l-a învins pe favoritul gazdelor, britanicul Ben Proud, care a câştigat una din seriile semifinale.

Performera zilei de marţi a fost italianca Simona Quadarella, în vârstă de doar 19 ani, dublă campioană europeană, la 800 şi 1500 de metri liber. Quadarella a fost, totuşi, departe de recordul mondial în proba de 800 de metri liber, deţinut de americanca Katie Ledecky, stabilit pe 12 august 2016, la Rio de Janeiro. Timpul italiencei a fost cu 12 secunde sub recordul mondial şi cu două secunde sub cel european, deţinut de britanica Rebecca Adlington, stabilit în urmă cu mai bine de zece ani, la Beijing. Quadarella a dominat copios şi finala de 1500 de metri liber, însă şi în acest caz ritmul a fost unul scăzut, iar timpul câştigătoarei a fost foarte departe de recordul mondial, deţinut de aceeaşi Katie Ledecky, stabilit în luna mai a acestui an, la Indianapolis.

Rusoaica Anastasia Fesikova şi-a luat revanşa în faţa britanicei Georgia Davies, pentru finala pierdută la 50 de metri spate, impunându-se la 100 de metri spate. În această probă a concurat şi cunoscut Katinka Hosszu, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană. Sportiva în vârstă de 29 de ani a câştigat una din seriile semifinale, însă în finală a fost doar a patra, ratând podiumul pentru trei sutimi de secundă. Medalia de bronz i-a revenit italiencei Carlotta Zofkova, al cărei nume complet este Costa de Saint Genix de Beauregard.

Campioană europeană la 100 de metri bras, rusoaica Iulia Iefimova a „recidivat” şi s-a impus şi al 200 de metri bras. Este de aşteptat să reuşească tripla şi să triumfe şi la 50 de metri.

Rusia conduce detaşat în clasamentul pe medalii şi în mod sigur va ocupa primul loc la finalul întrecerilor. Rusia nu are adversară pe măsură în probele de înot sincron, unde a câştigat opt din cele nouă medalii de aur puse în joc. În mod normal, în ierarhia pe medalii, Marea Britanie va fi a doua, iar Ucraina şi Italia se bat pentru locul al treilea. La ora la care scriem acest material, Rusia avea 30 de medalii, în condiţiile în care Campionatul European se încheie duminică, 12 august. La precedenta ediţie a întrecerilor continentale, desfăşurate în 2016, la Londra, Rusia a încheiat pe locul trei în clasamentul pe medalii, cu un total de 19 medalii. Marea Britanie a fost prima, cu 33 de medalii, din care zece de aur. Britanicii mai pot antama 3-4 medalii de aur, ţinând cont că aceştia sunt foarte buni şi la sărituri.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie