Nataţie / Avem un vice-campion continental

Românul Robert Glinţă a obţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, medalia de argint în proba de 50 metri spate din cadrul Campionatelor Europene de nataţie, care se desfăşoară la Glasgow, fiind cronometrat în 24 de secunde şi 55 de sutimi. Aurul i-a revenit rusului Kliment Kolesnikov, care a şi stability un nou record mondial al probei, pe care l-a îmbunătăţit cu patru sutimi de secundă. Vechiul record i-a aparţinut britanicului Liam Tancock şi era vechi de 9 ani. Bronzul a intrat în posesia irlandezului Shane Ryan. Robert Glinţă a fost cel mai rapid înotător din semifinale. El reuşit să doboare de două ori recordul României în această probă pe parcursul zilei de vineri, mai întâi în serii, când a fost cronometrat, iar apoi în semifinale, când s-a apropiat la doar opt sutimi de secundă de recordul mondial al lui Liam Tancock. Pe Glinţă îl vom mai vedea în acţiune în proba de 100 de metri spate, în cadrul căreia va concura şi Andrei Mircea Anghel.

Recordul mondial înregistrat de rusul Kolesnikov este al doilea stabilit la ediţia din acest an a europenelor de nataţie, după cel al britanicului Adam Peaty din proba de 100 de metri spate. Peaty a îmbunătăţit vechiul record, pe care tot el l-a stabilit, pe 7 august 2016, la Rio de Janeiro, cu 13 sutimi de secundă. Medalia de argint a probei i-a revenit unui alt britanic, respective James Wilby, în vreme ce bronzul a ajuns la gâtul rusului Anton Chupkov, care a înregistrat un nou record naţional. Finala masculină de 4×100 de metri liber, fără Franţa şi Marea Britanie, două dintre favoritele la medalii, a fost adjudecată de ştafeta Rusiei, urmată de Italia şi Polonia. Timpul învingătoarei a fost departe de recordul mondial al probei, deţinut de SUA. La feminine, suedeza Sarah Sjostrom a “pescuit” deja două medalii de aur, la 50 de metri liber, respectiv 100 de metri fluture, însă nu a corectat recordul mondial în nici una din probe. A fost aproape la 50 de metri liber, însă i-au lipsit opt sutimi de secundă. Marea Britanie nu s-a lipit de medalii nici în proba feminină de 4×100 de metri liber, fiind a patra în finală. În mod surpinzător, bronzul a revenit Danemarcei, devansată de Franţa şi Olanda, aceasta din urmă având-o în penultimul schimb pe Ranomi Kromowidjojo, nimeni alta decât medaliata cu bronz de la 50 de metri liber.

La cea de-a 34-a ediţie a europenelor de nataţie participă sportive reprezentând 48 de naţiuni de pe Bătrânul Continent. Competiţia a început pe 3 august şi se încheie pe 12 august. În clasamentul pe medalii, Rusia ocupă primul loc.

 

 

Cristian FOCŞANU

 

Articole din aceeasi categorie