Muzică și… droguri

Majoritatea faptelor penale constatate de polițiștii clujeni pe perioada festivalului UNTOLD vizează încălcări ale Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

„În perioada 2-5 august, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cei din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au constatat circa 90 de fapte penale. 81 dintre acestea vizează încălcări ale Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Celelalte fapte se referă la încălcări ale Codului penal, majoritatea fiind furturi” – informează IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, un tânăr din Cluj-Napoca a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT – ST Cluj, după ce a fost depistat de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate având asupra sa substanțe psihoactive. Cel în cauză fusese depistat și la festivalurile anterioare, la Electric Castle și la Untold 2017, având droguri de risc și de mare risc, respectiv cannabis, comprimate ecstasy și cocaină, pe care intenționa să le distribuie. Ulterior, față de bărbat a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. De asemeni, polițiștii clujeni au prins în flagrant delict două persoane bănuite de furturi din buzunare, asupra acestora fiind găsite trei telefoane mobile sustrase. Acestea au fost recuperate și predate persoanelor vătămate.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat aproape 100 de sancțiuni contravenționale, la: Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată; Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite; OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice; Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun; OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români; Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere; Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Peste 450 de polițiști clujeni au acționat zilnic, alături de celelalte structuri ale MAI, pe perioada festivalului UNTOLD. Pentru siguranța participanților, în misiuni au fost angrenate structuri de ordine publică, investigații criminale, rutieră, investigare a criminalității economice, acțiuni speciale, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, precum și din cadrul altor structuri. Pe lângă efectivele inspectoratului, au participat polițiști din cadrul eșaloanelor superioare și din cadrul altor inspectorate de poliție județene.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie