Muzeul „Octavian Goga’’ de la Ciucea, pus sub sechestru

Instanța a dispus instituirea sechestrului asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Complexului Muzeal „Octavian Goga’’ de la Ciucea. Măsura a fost luată la solicitarea Consiliului Județean Cluj pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari ai complexului muzeal, fraţii Florin şi Radu Mureşanu, nepoţi după frate a Veturiei Goga’’. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Unitatea Administrativ Teritorială Județul Cluj – Consiliul Judeţean Cluj în contradictoriu cu pârâţii Mureșan Florin Gheorghe, Mureșan Radu Ppompiliu Marius şi Muzeul „OCTAVIAN GOGA” , având ca obiect instituire sechestru judiciar. Dispune instituirea măsurii sechestrului judiciar asupra bunurilor mobile şi imobile situate în com. Ciucea ce alcătuiesc ansamblul muzeal „Octavian Goga”, până la soluţionarea definitivă a dosarului civil nr.613/117/2018. Dispune înscrierea în CF a măsurii sechestrului judiciar instituit cu privire la bunurile imobile înscrise în CF 50345 Ciucea (CF vechi 207), CF 50192 Ciucea (CF vechi 228), CF 50410 Ciucea (CF vechi 180), CF 50346 Ciucea (CF vechi 207), CF 50349 Ciucea (CF vechi 207), CF 50348 Ciucea (CF vechi 207), CF 50347 Ciucea (CF vechi 207) şi CF 50409 Ciucea (CF vechi 173). Numeşte administrator-sechestru MUREZUL „OCTAVIAN GOGA”. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 de zile de la pronunţare”, se arată în hotărârea pronunțată de Tribunalul Cluj.

Consiliul Judeţean Cluj a cerut sechestru aisgurator pe toate bunurile muzeului de la Ciucea până când instanţa se va pronunţa în cauza privind anularea certificatului de moştenitor eliberat de un notar de la Sibiu prin care s-a atestat faptul că urmaşii Veturiei Goga, Radu şi Florin Mureşanu au dreptul la moştenirea Castelului de la Ciucea.

Documentul a fost eliberat în 6 noiembrie anul trecut de Societatea Notarială Sima şi Vişea din Sibiu. Este vorba de certificatul de moştenitor legal şi suplimentar nr. 68 din 2017 prin care constată că de pe urma Veturiei Goga au rămas la Ciucea un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească şi un alt teren de 216 mp. Ca moştenitori sunt declaraţi de notar pe baza succesiunii Florin Mureşanu şi Radu Mureşanu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că certificatul de moştenitor a fost eliberat fără să se ţine cont de testamentul Veturiei Goga în care se menţionează că averea de la Ciucea o lasă statului român. După două termene de judecată, Tribunalul Cluj a constatat că nu este competent să judece această cauză, declinând dosarul la Tribunalul Sibiu. Şi instanţa sibiană a refuzat să judece cauza pe motiv că nu are competenţă în acest sens. În acest context, s-a cerut tranşarea conflictului de competenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă s-a pronunţat recent cu privire la acest conflict de competenţă, dispunând judecarea cauzei la Tribunalul Cluj.

C. PURIȘ

 

Articole din aceeasi categorie

One Response to Muzeul „Octavian Goga’’ de la Ciucea, pus sub sechestru

  1. Aiurel

    nepoţi după frate AI Veturiei Goga (nu „a”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *