China a început exerciţii militare în Strâmtoarea Taiwan

Armata chineză a anunţat sâmbătă exerciţii de „pregătire pentru luptă” în Strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor cu insula după o întâlnire în Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-Wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, transmite AFP.

„Comandamentul Teatrului de operaţii Est al Armatei de Eliberare a Poporului va organiza în perioada 8-10 aprilie un exerciţiu de pregătire în Strâmtoarea Taiwan, în părţile de nord şi de sud ale insulei şi în spaţiul aerian la est de insulă Taiwan”, se arată într-un comunicat al armatei chineze. Aceste manevre vor include şi „patrule de poliţie”, se adaugă în document. Locul exactă de desfăşurare a acestor exerciţii nu a fost specificat.

La scurt timp, presa de stat a anunţat începerea acestor exerciţii, pe care armata chineză le-a prezentat ca fiind un avertisment adresat forţelor separatiste din Taiwan. Aceste manevre „servesc ca un avertisment serios împotriva coluziunii dintre forţele separatiste care urmăresc „independenţa Taiwanului” şi forţele externe, precum şi activităţile lor provocatoare”, a indicat într-un comunicat de presă Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei.

Ministerul Apărării de la Taipei a reacţionat, acuzând faptul că aceste exerciţii ameninţă stabilitatea şi securitatea regionale. China „a folosit vizita preşedintei Tsai” în Statele Unite „ca o scuză pentru a desfăşura exerciţii militare, ceea ce subminează grav pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune”, a susţinut ministerul într-un comunicat de presă.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, ministerul Apărării din Taiwan a susţinut că a detectat 13 avioane şi trei nave de război în jurul insulei. Din cele 13 aeronave detectate,”patru au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan şi au intrat în partea de sud-est a zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”.

Cea mai îngustă parte a strâmtorii are o lăţime de aproximativ 130 de kilometri.

China consideră insula, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reintegreze de la încheierea războiului civil, în 1949.

Autorităţile chineze au încercat să izoleze diplomatic Taipeiul după venirea la putere a preşedintei Tsai Ing-Wen în 2016, deoarece aceasta este membră a unui partid care susţine în mod tradiţional independenţa insulei.

După întâlnirea de miercuri, în SUA, a preşedintei taiwaneze cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, China a trimis joi şi vineri nave de război, un elicopter şi un avion de luptă în Strâmtoarea Taiwan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut