Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj–Napoca. Cehoslovacia 1918 – 1968. Retrospectiva conştiinţei naţionale

miercuri 21 martie, 18. 00

O expoziţie cum este Cehoslovacia 1918 – 1968 – organizatori Ambasada Cehiei la Bucureşti şi Centrul Ceh din Bucureşti – trebuie cunoscut. Şi trebuie cunoscut de toate generaţiile fiind o autentică lecţie de istorie. Una din care se învaţă multe şi se învaţă tocmai pentru a nu mai fi repetate.

Această expoziţie curatoriată de Lenka Lindaurova face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 şi invadarea oraşului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

Pentru naţiunea cehă şi cea slovacă, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului naţional. Astfel, prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar imediat după finalul Primului Război Mondial a condus la fondarea Cehoslovaciei. Cincizeci de ani mai târziu, cehii şi slovacii au luptat, sub un sistem opresiv, pentru libertatea culturii. Era o luptă care urma să se mute în stradă, atunci când tancurile sovietice au invadat Praga, în luna august a anului 1968.

Principalul scop al acestor expoziţii este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria naţiunii cehe şi a celei slovace, precum şi cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic şi cultural ce au marcat cei 100 de ani de independenţă.

Articole din aceeasi categorie