Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Expoziţia retrospectivă Iolanda Rosa. O călătoare prin suflete…

vernisaj miercuri 17 iulie, 18. 00

Iolanda Rosa (1926 – 2007) s-a născut la Arad, într-o familie italo – maghiară, cu trainice şi vechi tradiţii artistice. Şi-a descoperit talentul şi pasiunea pentru arta plastică de la o vârstă fragedă, dovadă şi cursurile de artă plastică urmate la Casa de cultură din Arad.

Deşi profesia practicată a fost să fie contabilitatea, Joli, aşa cum i se adresau cunoscuţii, şi-a dedicat viaţa artei şi călătoriei, două mari şi constante pasiuni. A reuşit să străbată drumuri încărcate de istorie, începând cu Meteorele greceşti, apoi Basel, Frankfurt am Main, Munchen, Aveiro, tovarăşi de drum fiind pânzele, vopselele, pensulele, şevaletul, unelte cunoscute şi bine stăpânite. Unelte artistice graţie cărora iubitorii artelor plastice din ţară şi de peste hotare, au avut ocazia să vadă lumea prin ochii artistei, ca mai apoi să -şi dorească să vadă locurile respective.

Deşi arealele acoperite au fost vaste – Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Spania, Gre cia, Bulgaria, Canada, Statele Unite,…-, Iolanda Rosa a avut mereu o fascinaţie aparte pentru Transilvania şi pentru locuitorii ei, spre care s-a întors de foarte multe ori., surprinzând în tablouri de largă respiraţie tradiţii şi obiceiuri diverse.

De – a lungul vieţii, Iolanda Rosa a avut parte de 22 de expoziţii personale, la care se adaugă şi cele colective. Lucrările înnobilează colecţii de stat (Muzeul de Artă Arad; Muzeul de Artă din Timişoara) şi particulare din ţară şi de peste hotare. Şi vă supun atenţiei cele scrise de Simona Lazăr: “A fost un pictor amator, care însă n-a abordat niciodată arta cu amatorism. A fost o călătoare prin lume, dar mai ales o călătoare prin suflete. A fost o artistă pentru care arta nu avea timp, iar spațiul era cu precădere acela al satului înveșnicit. Iată de ce nu e loc mai nimerit pentru o retrospectivă decât un muzeu dedicat ruralului”.

Curator al expoziţiei este Alin Samochiş; vernisează Tudor Sălăgean şi Roberta Rosa (nepoata artistei).

Demostene Şofron

Articole din aceeasi categorie