Muzeul de Artă Cluj–Napoca. Un secol de creaţie artistică. 1918-2018 (I). „Peisaj”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 4 – 29 aprilie 2018, expoziţia cu lucrări din patrimoniu, „Un secol de creaţie artistică. 1918-2018 (I). Peisaj”, curatoriată de muzeograful Iakob Attila.

Anul 1918 a reprezentat pentru societatea din România un moment de cotitură, marcat de tristeţe şi de bucurie în acelaşi timp. Se încheiase un război care a schimbat faţa Europei şi a societăţii europene. Din cenuşa lumii prăbuşite a renăscut speranţa şi oportunitatea pe care a fost clădită dezvoltarea politică, socială şi culturală a românilor. În acest cadru complex, un element important a fost jucat de artişti şi de creaţiile lor care nu numai au stabilit canoane artistice sau culturale, ci au contribuit la construcţia organică a statului şi a societăţii din România secolului XX. Rolul lor, de multe ori, nu se rezuma doar la producţia artistică, ci au reprezentat coloana vertebrală şi puntea de legătură dintre cultura din spaţiul românesc şi cel european. Moştenirea lăsată în urmă de aceşti artişti este un element important al patrimoniului cultural naţional, ocrotirea şi promovarea acesteia reprezintă un imperativ pentru secolul XXI şi pentru anul 2018.

Expoziţia de faţă doreşte să scoată în evidenţă o parte a contribuţiei elitei artistice care a participat intens la consolidarea culturală a României din ultimii 100 de ani. Artiştii, a căror creaţii sunt expuse pe simezele acestor săli, au reprezentat şi reprezintă în momentul de faţă nu numai vertebre ale identităţii naţionale, ci şi maeştrii ai artei moderne.

Expun Petre Abrudan, Catul Bogdan, Nicolae Brana, Henry Catargi, Aurel Ciupe, Szolnay Janos, Ziffer Sandor, Petru Feier, Lucian Grigorescu, Todor Harşia, Iosif Iser, Tasso Marchini, Gheorghe Vânătoru, Krizsan Janos, Mikola Andras, Nagy Imre, Mohi Sandor.

Expoziţia merită toată, toată atenţia, de aici şi invitaţia caldă pe care v-o fac să-i treceţi pragul. Trei sunt motivele invitaţiei, toate egale ca importanţă : expoziţia este găzduită de Muzeul de Artă Cluj – Napoca, tema aleasă este extraordinară prinn deschiderile pe care le oferă, pictorii care expun, nume importante ale penelului românesc.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie