Muzeul de Artă Cluj – Napoca: EXPOZIŢIA ANUALĂ A BRESLEI BARABÁS MIKLÓS (GRUPUL DE LA CLUJ)

• vernisaj: joi 18 ianuarie, 18:00 •

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, şi Breasla Barabás Miklós vă invită joi, 18 ianuarie, începând de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei anuale a grupului de la Cluj al Breslei Barabás Miklós, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Asociaţia „Breasla Barabás Miklós” cuprinde 175 de artişti plastici maghiari din România, iar cel mai numeros grup al acestei organizaţii, grupul de la Cluj, organizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, o expoziţie de valorificare a lucrărilor sale. Anul trecut, Breasla a organizat o expoziţie naţională în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la care au participat mai mult de o sută cincizeci de artişti – dar un asemenea eveniment, de mare anvergură, se organizează la fiecare patru-cinci ani.

Expoziţiile anuale – cum este şi aceasta – au scopul de a promova valorile artistice locale, oferind publicului posibilitatea de a admira cele mai recente lucrări ale artiştilor clujeni sau din împrejurimile Clujului.

Neavând restricţii de tematică sau de stil, având în vedere numai calitatea, aceste expoziţii prezintă o gamă largă şi variată de opere ale membrilor Breslei Barabás Miklós.

Pictori, sculptori, graficieni, fotografi, artişti în ceramică, sticlă şi textile, cu vârste cuprinse între douăzeci şi o sută de ani, participă cu cele mai însemnate lucrări realizate în decursul anului trecut.

Diversitatea nu se referă însă numai la multitudinea de genuri. Breasla Barabás Miklós nu s-a constituit după o anumită ideologie, membrii săi având diferite principii artistice.

Drept urmare, gândurile, emoţiile şi noile experimente ale artiştilor din Breaslă sunt reprezentate printr-o paletă variată de lucrări realizate în diverse tehnici, de la cele cu caracter clasic până la cele postmoderne, de la figuralitate până la abstracţionismul geometric şi liric.

Păstrarea tradiţiei şi în acelaşi timp, deschiderea spre forme contemporane de exprimare artistică i-au caracterizat încă de la înfiinţare pe membrii Breslei Barabás Miklós. În cadrul prezentei expoziţii întâlnim exemple ale continuării celor mai nobile tradiţii transilvănene şi variantele lor particulare din secolul XXI, alături de care se manifestă şi libertatea totală, caracteristică artei contemporane şi a avangardei de toate timpurile.

Cei aproape 60 de membri ai grupului clujean din cadrul Breslei Barabás Miklós şi invitaţii lor doresc să dezvăluie particularităţile acestei regiuni prin aducerea la suprafaţă a unor note distincte de gândire şi gust şi prin concretizarea acestora în culori, lumini şi forme, în acelaşi timp mărturisindu-şi ars poetica lor şi transformând spaţiile generoase al palatului baroc într-un loc special de întâlnire al stilurilor artistice.

La vernisajul expoziţiei vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Kolozsi Tibor, preşedintele Breslei Barabás Miklós; Németh Júlia, critic de artă şi dr. Bordás Beáta, curatorul expoziţiei.

Articole din aceeasi categorie